Καθοριστικό να σταματήσουν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί διεμήνυσε η Ουάσιγκτον




Αναπάντητο έμεινε ερώτημα δημοσιογράφου στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ισχύει και για τις τουρκικές διασυνοριακές βολές πυροβολικού εναντίον θέσεων της κουρδικής οργάνωσης ΥPG. Παρ’ όλα αυτά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, επανέλαβε την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, πως πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

«Το είπαμε την περασμένη εβδομάδα κι η πολιτική μας δεν άλλαξε. Πιστεύουμε ότι η ΥPG δεν είναι συνδεδεμένη με το ΡΚΚ. Όμως αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ΡΚΚ και την τρομοκρατία επί του εδάφους και το δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Αλλά έχουμε προτρέψει να σταματήσει το βομβαρδισμό. Επίσης είπαμε στο ΥPG να σταματήσει τις δραστηριότητές του επί του εδάφους, εντός και γύρω από το Χαλέπι, που είναι αντιπαραγωγικές κι επηρεάζουν την κατάσταση. Είναι αντιπαραγωγικές σε μία αποκλιμάκωση της κατάστασης επί του εδάφους».

Πρόσθεσε πως για όλες τις ομάδες και το καθεστώς η λύση είναι είτε να συμφωνήσουν με την συμφωνία, είτε να διαχωρίσουν τη θέση τους. «Είναι καθοριστικό να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να συμμετάσχουν στην παύση των εχθροπραξιών. Αλλά για την Τουρκία είμαστε ξεκάθαροι πως θέλουμε να τη δούμε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς».

Στο ερώτημα τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίσει κι εντείνει τους βομβαρδισμούς, ο κ. Τόνερ είπε πως η Τουρκία είναι μέλος της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας. «Όντας μέλος είσαι δεσμευμένος στην εφαρμογή της παύσης των εχθροπραξιών. Οπωσδήποτε δείχνουμε συχνά το δάχτυλο στη Ρωσία και πιστεύουμε ότι λαμβάνουν αντιπαραγωγικές δραστηριότητες στη Συρία. Αλλά είναι καθοριστικό όλα τα μέλη της Ομάδας Στήριξης να συμμετάσχουν στην παύση των εχθροπραξιών».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε για την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας πως παρ’ όλες τις διαφωνίες μαζί τους για την κατάληψη εδαφών γύρω από το Χαλέπι, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί μαχητές σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους κι έχουν αποσπάσει απ’ αυτό αρκετά εδάφη.

Σε ερώτημα αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν άνευ όρων την Τουρκία, όπως ζήτησε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τόνερ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εστιάζεται στην εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Σ.Α. και στην παύση όλων των εχθροπραξιών, όπως συμφωνήθηκε στο Μόναχο, για ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία. «Πέραν τούτου εργαζόμαστε επίσης με την Τουρκία κι άλλες χώρες, ως μέρος του Συνασπισμού κατά του ISIL. Πρόκειται για χωριστή προσπάθεια, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί».

Στο ερώτημα αν περιορίζονται σε παραινέσεις προς την Τουρκία, ο κ. Τόνερ είπε πως ποτέ οι ΗΠΑ δεν ήταν «ντροπαλοί» στις συνομιλίες τους με την Τουρκία ή άλλους συμμάχους τους. «Εχουμε μαζί τους ειλικρινείς συνομιλίες για τις προκλήσεις της κατανίκησης του ISIL και της επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία. Δεν είμαστε ντροπαλοί, δεν είμαστε συνεσταλμένοι στην έκφραση των ανησυχιών μας ή των προτεραιοτήτων μας ή σ’ αυτό που πιστεύουμε αποτελεί την κατάσταση επί του εδάφους. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα ζητήματα στην Τουρκία και με όλα τα μέλη του συνασπισμού…».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση συμβούλου του προέδρου Ερντογάν ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να απαγορευτεί η χρήση της βάσης του Ινσιρλίκ στους Αμερικανούς, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντυιπάρτμεντ, αφού επανέλαβε τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την άδεια που παρέχει η Τουρκία, είπε πως δεν υπήρξε συνέχεια στη δήλωση αυτή, ώστε να προκαλεί ανησυχίες.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των χθεσινών τηλεφωνικών του Τζον Κέρι που ανακοινώθηκαν ήταν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνομίλησε επίσης με τους ομολόγους του της Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Σαουδικής Αραβίας.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: