Ισχυρή αμερικανική αντίδραση κατά της Β. Κορέας ζητούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ




Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συμφωνούν ότι απαιτείται «αντίδραση που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο» μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Υπάρχει ασφαλώς συμφωνία ότι χρειάζεται μια αντίδραση που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο» για την Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε ο Έρνεστ μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην αμερικανική προεδρία. «Αυτό σημαίνει την εξέταση ενός φάσματος οικονομικών κυρώσεων οι οποίες θα απομονώσουν περαιτέρω τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αρχίσει επίσημες συνομιλίες με τη Νότια Κορέα για να αναπτυχθεί στο έδαφός της ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγεθυνόμενη απειλή των οπλικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν ότι απαιτείται η ανάπτυξη του εξελιγμένου συστήματος THAAD (σ.σ. Terminal High Altitude Area Defense, σύστημα που χρησιμοποιεί κινητική ενέργεια για την καταστροφή πυραύλων Σκουντ ή πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, ώστε να μην εκρήγνυνται στον αέρα) στη Νότια Κορέα.

Η Σεούλ ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει συζητήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος THAAD, μετά την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου ο οποίος, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο.

«Έχουμε αυτοπεποίθηση ότι οι δυνάμεις που έχουμε ανεπτυγμένες αυτή τη στιγμή επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση και το καθήκον» των ΗΠΑ, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. «Αλλά πράγματι νομίζουμε πως αν προστεθεί το THAAD θα βελτιωθούν οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες και εάν θέλετε το επίπεδο των εγγυήσεων για τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αναπτυχθεί αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «το συντομότερο δυνατόν» στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: