Υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας του Ειρηνικού – Αντίβαρο στην Κίνα




Υπογράφηκε σήμερα στη Νέα Ζηλανδία η Συμφωνία Συνεργασίας Ειρηνικού (ΤΡΡ) που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών και την οποία η Ουάσινγκτον χαιρέτισε ως το μέσο καθορισμού των κανόνων του παιχνιδιού του διεθνούς εμπορίου και αναχαίτισης της αυξανόμενης δύναμης του Πεκίνου.

Η συμφωνία ΤΤΡ, η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από πέντε χρόνια δύσκολων συνομιλιών, έχει ως στόχο να άρει τα εμπόδια στο εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις ανάμεσα στην Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Οι 12 χώρες εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας αλλά η ΤΡΡ δεν περιλαμβάνει την Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία είχε παρακαμφθεί στις διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο χώρες που συναγωνίζονται για να γίνει αποδεκτό το όραμα που έχει η καθεμιά για τις ελεύθερες συναλλαγές σε αυτή την πυκνοκατοικημένη και οικονομικά δραστήρια περιοχή, με την Ουάσινγκτον να θέλει να γίνει η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού “ο βασικός μοχλός” της εξωτερικής της πολιτικής.

“Η ΤΡΡ επιτρέπει στις ΗΠΑ – και όχι σε χώρες όπως η Κίνα- να καταρτίσουν τον οδικό χάρτη του 21ου αιώνα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περιοχή όπως της Ασίας Ειρηνικού, η οποία διακρίνεται για τη δυναμική της. Είναι “ένα νέο είδος εμπορικής συμφωνίας που θα δώσει την προτεραιότητα στους αμερικανούς εργαζόμενους. Πολύ απλά, θα ενισχύσει την ηγεμονία μας στο εξωτερικό και θα στηρίξει την απασχόληση εδώ στις ΗΠΑ”, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, του οποίου η χώρα είναι στενός συνεργάτης της Ουάσινγκτον, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνθήκη αυτή που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού των διεθνών εμπορικών ανταλλαγών. “Η Ιαπωνία έπαιξε ενεργό ρόλο για τη δημιουργία των κανόνων του παιχνιδιού, πρωταγωνιστικό στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ”.

Το Πεκίνο εργάζεται από την πλευρά του για τη δική του Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών Ασίας-Ειρηνικού. Η Κίνα επίσης ίδρυσε την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ), ώστε να χρηματοδοτεί έργα στην Ασία. Αν και το Πεκίνο δεν το παραδέχεται, η AIIB συνιστά ντε φάκτο ένα αντίβαρο στον έλεγχο που ασκεί η Ουάσινγκτον στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Τόκιο στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAD) παρότι τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δηλώνουν την προθυμία τους να συνεργαστούν.

“Η Κίνα θα συνεχίσει να μετέχει δυναμικά σε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών διαφανείς, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς”, στην περιοχή”, σχολίασε σήμερα αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, εξηγώντας ότι το Πεκίνο αξιολογεί την ΤΡΡ. Οι ισχύουσες διάφορες συμφωνίες αναμένεται να “συντείνουν στην ανάπτυξη του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομίας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: