ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν στο νέο νομικό πλαίσιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το νέο νομικό πλαίσιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που θα ονομάζεται – όπως ανακοινώθηκε – “Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων” και το οποίο αντικαθιστά το παλιό νομικό πλαίσιο που ονομαζόταν “Ασφαλές λιμάνι”.

Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Penny Pritzker δήλωσε σχετικά ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρέχει βεβαιότητα ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, εξασφαλίζοντας ότι χιλιάδες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις και εκατομμύρια άτομα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε online υπηρεσίες”.

Ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι η συμφωνία αποδεικνύει «τη δέσμευσή μας να εργαστούμε μαζί ως πρωτοπόροι στην παγκόσμια οικονομία, για την προώθηση των κοινών αξιών μας, και τη γεφύρωση των διαφορών μας, όπου υπάρχουν”.

Η λεγόμενη Ασπίδα “βελτιώνει σημαντικά την εμπορική εποπτεία και ενισχύει την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει ότι:

1) η επονομαζόμενη “Ασπίδα” ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ, παρέχοντας ανεξάρτητη, αυστηρή εφαρμογή των απαιτήσεων για την προστασία των δεδομένων που ορίζονται στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων.

2) οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε πολλαπλούς τρόπους για να νομικής επίλυσης διενέξεων, μεταξύ άλλων μέσω της λεγόμενης εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, τώρα χωρίς κόστος.

3) Τα Υπουργεία Εμπορίου θα παρέμβουν άμεσα και θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση διαφορών σε σχέση με καταγγελίες, αφιερώνοντας μια ειδική ομάδα με σημαντικούς νέους πόρους για την εποπτεία της συμμόρφωσης με την “Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων”.

4) “Η Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων” προσθέτει ένα σημαντικό νέο μέσο διαιτησίας Οι εταιρείες πλέον θα δεσμευτούν να συμμετάσχουν στη διαιτησία ως καταφυγή έσχατης ανάγκης.

5) “Η Ασπίδα” ενσαρκώνει μια ανανεωμένη δέσμευση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και να διασφαλίσει ότι το εμπορικό και νομικό πλαίσιο θα υπόκεινται σε ενεργό εποπτεία, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου και οι αρχές της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τις ετήσιες συνόδους επανεξέτασης για να συζητήσουν τη λειτουργία και τη συμμόρφωση των δύο μερών με τις πρόνοιες της συμφωνίας.

6) “Η Ασπίδα” περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις ως προς τη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των προσωπικών δεδομένων και ενισχύει την προστασία όσων ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους συνολικότερα για τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος.

7) Τέλος περιλαμβάνει νέες προβλέψεις συμβατικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής και την εποπτεία για τα δεδομένα μεταφέρονται από τις συμμετέχουσες εταιρίες σε τρίτους ή υπόκεινται σε επεξεργασία από πράκτορες των εταιρειών βελτιώνοντας τη λογοδοσία και τον καταλογισμό ευθυνών.

Αθανάσιος Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: