ΗΠΑ, εκλογές: Άνετη νίκη της Χίλαρι Κλίντον επί του Μπέρνι Σάντερς στη Νότια Καρολίνα




Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κατήγαγε μια εντυπωσιακά ευρεία νίκη επί του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς χθες Σάββατο στη Νότια Καρολίνα.

Ετσι, πήρε κι άλλη ορμή ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησής τους την επόμενη εβδομάδα, τη «Σούπερ Τρίτη», όταν διεξάγονται εσωκομματικές διαδικασίες σε 11 αμερικανικές πολιτείες· την ημέρα εκείνη θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων (το 18%, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε κριθεί παρά το 3%) ενόψει του προεκλογικού συνεδρίου των Δημοκρατικών. Χρειάζεται πάνω από το ένα τρίτο από τους συνέδρους αυτούς ώστε η Κλίντον ή ο Σάντερς να εξασφαλίσει το χρίσμα.

«Σήμερα στείλατε ένα μήνυμα», είπε η Κλίντον σε υποστηρικτές της που την επευφημούσαν ηχηρά στην Κολούμπια μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα. «Στην Αμερική, όταν στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο, δεν υπάρχει φράγμα τόσο μεγάλο που να μην μπορούμε να το σπάσουμε», πρόσθεσε η υποψήφια.

Η νίκη της Κλίντον —την οποία προέβλεψαν σχεδόν όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία— πιστεύεται ότι είναι σαρωτική. Η διαφορά σε αρκετές περιοχές είναι διψήφια, σε ορισμένες τεράστια. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ εξασφάλιζε το 74% των ψήφων με το 55% καταμετρημένο, έναντι ενός 25% για τον Σάντερς.

Η Κλίντον πλέον έχει κερδίσει σε τρεις από τις τέσσερις εσωκομματικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Σάντερς αναγνώρισε την ήττα του αμέσως και συνεχάρη την Κλίντον. Η Κλίντον ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση εξαίροντας την καλή εκστρατεία του Σάντερς.

Η κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος αποκτά τώρα πολύ πιο ευρύ χαρακτήρα. Ψηφοφορίες θα διεξαχθούν σε ένδεκα πολιτείες, ανάμεσά τους έξι στο νότο όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες έγχρωμων και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κλίντον μεγάλο προβάδισμα, την Τρίτη και σε άλλες τέσσερις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Αύριο, αυτή η εκστρατεία αποκτά εθνικό χαρακτήρα», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σάντερς δεν φάνηκε να απογοητεύεται. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για ένα πράγμα απόψε. Κερδίσαμε μια αποφασιστική νίκη στο Νιού Χάμσιρ. Εκείνη κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στη Νότια Καρολίνα. Τώρα πάμε στη Σούπερ Τρίτη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εκστρατεία αρχίζει τώρα».

Το αποτέλεσμα πάντως ενέτεινε τις αμφιβολίες ορισμένων αναλυτών για το κατά πόσον ο Σάντερς, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, μπορεί να ανταγωνιστεί την Κλίντον μακριά από την έδρα του. Η Κλίντον έχει δείξει πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των αφροαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος και αποτελούσαν πάνω από 50% όσων ψήφισαν στη Νότια Καρολίνα.

Ο Σάντερς, ο οποίος από τη δική του πλευρά προσελκύει μια μερίδα της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και τους νέους, προσπαθεί να υπογραμμίσει το μήνυμά του —την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την τιθάσευση της Γουόλ Στριτ και των τραπεζών— και ψάχνει μια νίκη μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε κάποια πολιτεία-κλειδί για να κρατήσει το όνειρό του ζωντανό.

Τα περιθώρια για τον Σάντερς «κλείνουν πολύ γρήγορα», εκτίμησε ένας ανεξάρτητος διαμορφωτής στρατηγικής των Δημοκρατικών, καθώς οι υποψήφιοι που βασίζονται σε κινήματα βάσης εξαρτώνται από την «ορμή και την έξαψη», κι αυτά «χάνονται με τις ήττες». «Αυτό είναι το πρόβλημά του αυτή τη στιγμή», κατά το ίδιο στέλεχος του κόμματος.

Ο Σάντερς, που γνώριζε ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες στη Φλόριντα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας σε πολιτείες που θα ψηφίσουν μέσα στον Μάρτιο. Ενώ δημοσιοποιούνταν τα αποτελέσματα στη Νότια Καρολίνα εκείνος άρχιζε μια ομιλία στη Μινεσότα, μια από τις πολιτείες όπου η εσωκομματική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την «Σούπερ Τρίτη».

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κολούμπια, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: