Η Κύπρος επεκτείνει τις προσπάθειες για διάνοιξη ενεργειακού διαδρόμου και προς Ευρώπη




Η Κυπριακή Δημοκρατία επεκτείνει τις προσπάθειες της και προς την Ευρώπη για διάνοιξη ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης από τη Βουλγαρία, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λακκοτρύπης είχε χθες το απόγευμα χωριστές συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κα Temenushka Petkova και την Υπουργό Τουρισμού της χώρας Nikolina Angelkova. Ερωτηθείς κατά πόσο δημιουργείται μια νέα προοπτική συνεργασίας με τη Βουλγαρία, είπε ότι «η Βουλγαρία κατέχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα νέο διάδρομο έλευσης φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, είτε αυτό αφορά τις υφιστάμενες υποδομές ή αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν”.

Ο Υπουργός ανέφερε πως τόσο στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίαςκαι τον Πρωθυπουργό όσο και στη δική του συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας συζητήθηκε το πώς θα προχωρήσουμε ώστε να ενταχθεί η Βουλγαρία σε όλο αυτό το σχεδιασμό που αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συμφωνήθηκε και περιέχεται και στο Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ενέργεια που υπεγράφη αφορά τη δημιουργία μιας Τεχνικής Ομάδας που θα εξετάζει όλες τις υποδομές που υπάρχουν είτε αυτές αφορούν αγωγούς είτε τερματικά υγροποίησης και από-υγροποίησης, είτε αυτά που υφίστανται είτε αυτά που προγραμματίζονται. “Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτή την Τεχνική Ομάδα για να περιλάβει και άλλες χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το συνολικό σχεδιασμό”, είπε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι επεκτεινόμαστε προς Ευρώπη, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, αρχίζοντας από τους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως Αίγυπτο και Ισραήλ, οι οποίοι είναι και παραγωγοί φυσικού αερίου, δείχνουν ότι “προχωρήσαμε με την Ελλάδα και τώρα εκτείνεται αυτή η προσπάθεια ακριβώς κατά μήκος του διαδρόμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε προς την Ευρώπη”.

Ερωτηθείς για το χρονικό πλαίσιο αξιοποίησης του φυσικού αερίου στη βάση και των σχετικών προδιαγραφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός είπε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. “Κάναμε κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις, ακούσαμε για παράδειγμα για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα διασυνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Θα πρέπει να δούμε και με τις ελληνικές Αρχές ποιος είναι ο προγραμματισμός για το πλωτό τερματικό από-υγροποίησης το οποίο προγραμματίζεται για την Αλεξανδρούπολη”, είπε.

“Υπάρχει βεβαίως και η προσπάθεια για τον αγωγό EastMed ο οποίος πιθανόν θα καταλήγει στη Ρεβυθούσα. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι όλα αυτά αποτελούν έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, μετά και την ακύρωση του έργου του νοτίου αγωγού.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: