Η ‘Φατιμά’, οι ‘Ατίθασες’ και η ‘Μαργκερίτ’ τα φιλμ που θριάμβευσαν στα βραβεία Σεζάρ




Η Φατιμά αναδείχθηκε καλύτερη ταινία ενώ το Μάστανγκ (Ατίθασες) καλύτερη πρώτη ταινία στα βραβεία Cesars, στο μεγάλο ραντεβού του γαλλικού κινηματογράφου που απονεμήθηκαν δύο ημέρες πριν από την απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Η Φατιμά του Φιλίπ Φοκόν σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας μετανάστριας που μεγαλώνει μόνη τα δύο κορίτσια της. Πέραν του Σεζάρ καλύτερης ταινίας, το φιλμ πήρε το βραβείο για την πιο υποσχόμενη ηθοποιό, τη Ζιτά Ανρό, και του καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου. Το γαλλοτουρκικό φιλμ Μάστανγκ (Ατίθασες) αφηγείται την οδύσσεια πέντε εφήβων αδελφών στην Τουρκία που αναγκάζονται να παντρευτούν με προξενιά, κέρδισε τα βραβεία της καλύτερης πρώτης ταινίας, του καλύτερου σεναρίου, του καλύτερου μοντάζ και της καλύτερης μουσικής.

“Είναι μια τεράστια τιμή”, δήλωσε η Ντενίζ Γκαμζέ Εγκιουβέν.

Έξω από κάθε στερεότυπο, ο ρόλος της παράφωνης ντίβας στο φιλμ Μαργκερίτ του Ξαβιέ Ζιανολί εξασφάλισε στην 59χρονη Κατρίν Φρο το Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού. Η ταινία πήρε επίσης τα βραβεία για τα καλύτερα κοστούμια, τα καλύτερα σκηνικά και τα καλύτερα ηχητικά εφέ. Το Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού πήρε ο Βενσάρ Λεντόν, άλλη μια δημοφιλής μορφή στο γαλλικό σινεμά, για το ρόλο του άνεργου Τιερί, πατέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες που δοκιμάζεται και υφίσταται ταπεινώσεις για να βρει μια δουλειά, στο φιλμ Ο νόμος της αγοράς του Στεφάν Μπριζέ.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήρε ο Αρνό Ντεπλεσάν για το φιλμ Trois souvenirs de ma jeunesse (Τα Χρυσά μας Χρόνια). Το φιλμ Ο Μικρός Πρίγκιπας, του Αμερικανού Μαρκ Όζμπορν, μια κυρίως γαλλική παραγωγή, πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ το Birdman του Μεξικανού Αλεχάνδρο Γκονσάλες Ινιάριτου, που έχει πάρει τέσσερα Όσκαρ στο παρελθόν, αυτό της καλύτερης ξένης ταινίας. Η Δανή ηθοποιός Σιντς Μπεμπέτ Κνούντσεν πήρε βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου, για το φιλμ L`Hermine (Το μυστικό του δικαστή) και ο Γάλλος Μπενουά Μαζιμέλ αυτό του καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για το φιλμ La Tete haute (Με το κεφάλι ψηλά).

Ο Ζακ Οντιάρ, το φιλμ του οποίου Dheepan (Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) διεκδικούσε 11 Σεζάρ, ήταν ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς. Ένα τιμητικό Σεζάρ έλαβε ο Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, που είχε ήδη λάβει ένα το 1998.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: