Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα όσα προέκυψαν από τη χτεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου σε ό,τι αφορά τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, η καταγγελία του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών στον Υπουργό Υγείας από τον Γενικό Ελεγκτή, το δικοινοτικό πρότζεκτ για μετατροπή της Αμμοχώστου σε «έξυπνη πόλη», οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κατασκευή Μαρίνας στην Αγία Νάπα και τα όσα ανέφερε για το κόστος της λύσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι τα θέματα που κυριαρχούν την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «Κοινό πρότζεκτ για Αμμόχωστο» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ΚΕΒΕ έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με στόχο τη διεξαγωγή δικοινοτικού συνεδρίου που αποβλέπει στη συγκέντρωση ιδεών και νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία της Αμμοχώστου ως μιας «έξυπνης πόλης». Σε δεύτερο της θέμα η «Αλήθεια» γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε εμφανίστηκε έκπληκτος με τα όσα ακούει από πολιτικές δυνάμεις περί κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το κόστος της λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η καρκινοπαθής που απολύθηκε από την εργασία της καλεί σε κοινή προσπάθεια για αλλαγή της νομοθεσίας.

Υπό τον τίτλο «Στο έλεος των βιομηχανιών οι καταναλωτές» η εφημερίδα «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι κατά τη χτεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου παραδέχτηκε ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν γίνεται ενδελεχής έλεγχος των τιμών για τα είδη πρώτης ανάγκης, και ότι «άγνωστη (είναι) η πορεία της τιμής του ψωμιού, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τηρούν επαρκή στοιχεία». Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι καθώς το περιουσιακό πλησιάζει προς ολοκλήρωση, η προσοχή στο Κυπριακό στρέφεται πλέον στην προσπάθεια εξεύρεσης του ποσού, ύψους περίπου 25 δισ. δολαρίων που απαιτείται για χρηματοδότηση της λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Βουλή βάζει τέλος στις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Υπό τον τίτλο «Οδυσσέας καταγγέλλει Μάτσα» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι μετά την κόντρα Παμπορίδη – Μάτσα για δηλώσεις του τελευταίου, νέα υπόθεση φέρνει τον Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών στο μάτι του κυκλώνα, καθώς ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τον κατήγγειλε γραπτώς στον Υπουργό Υγείας ότι δεν συνεργάζεται και ουσιαστικά αποκρύβει από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία που ζητούνται στο πλαίσιο ερευνών εναντίον γιατρών και άλλων λειτουργών του Υπουργείου. Αλλού ο «Φιλελεύθερος» κάνει λόγο για πρόωρη και ανεξήγητη παρουσίαση του έργου που προωθεί εδώ και ένα χρόνο ο «Φιλελεύθερος» από τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ ο οποίος παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη του ΚΕΒΕ το όραμα για την «έξυπνη πόλη» της Αμμοχώστου αφήνοντας να νοηθεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του τα όσα επιγραμματικά ενημερώθηκε από τον «Φιλελεύθερο». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την ώρα που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ετοιμάζεται να ζητήσει αναστολή της πρόνοιας για στελέχωση μαιευτικών κλινικών με συγκεκριμένο αριθμό μαιών, κλινικές πήραν ήδη ειδοποίηση για πρόθεση έκδοσης διατάγματος αναστολής της άδειας λειτουργίας τους.

Υπό τον τίτλο «Δίνουν Νατούρα για να φτιάξουν Μαρίνα» η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα πως οι αρμόδιες αρχές αφαιρούν περιοχή από το δίκτυο Natura 2000 για να γίνει η μαρίνα της Αγίας Νάπας και πως ως αντιστάθμισμα η κατασκευαστική εταιρεία και ο Δήμος πρότειναν την πρόσθεση ανάλογης έκτασης στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» για την οποία προηγήθηκε παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου. Αλλού η «Χαραυγή» γράφει ότι ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη και από τις πιο ψηλές τιμές στο ψωμί και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Αλλού γράφει ότι με δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο Λεμεσού ολοκλήρωσαν τις συνεδριακές εργασίες τους οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ Λεμεσού.

Υπό τον τίτλο «Το κόστος της λύσης θα αποπληρωθεί από μόνο του» η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε χτες ότι έχει γίνει περισσότερη δουλειά από ποτέ σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης του Κυπριακού και κάλεσε τους Κυπρίους να δουν το θέμα αυτό όχι ως εμπόδιο αλλά ως ευκαιρία. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή στο Λύκειο Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι γράφοντας ότι ο Υπουργός είδε το εικαστικό έργο «Μετανάστες» των μαθητών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας στηρίζει την καρκινοπαθή που απολύθηκε από την εργασία της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: