Δεκάδες νεκροί στο Χαλέπι, ενώ Λαβρόφ και Κέρι μίλησαν για την εκεχειρία στη Συρία




Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη συριακή κυβέρνηση σκότωσαν πάνω από 100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μέσα σε μια εβδομάδα μαχών για την κατάληψη του –στρατηγικής σημασίας– αυτοκινητόδρομου του Χαλεπίου, δήλωσε σήμερα μια στρατιωτική πηγή του συριακού στρατού στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την πόλη Κανασέρ, που βρίσκεται νότια του Χαλεπίου, πλήττοντας μια ζωτικής σημασίας γραμμή τροφοδοσίας για την βόρεια πόλη, με ελεύθερους σκοπευτές να ανοίγουν πυρ σε αυτοκινητοπομπές. Ο συριακός στρατός διασφάλισε τον δρόμο νωρίτερα σήμερα και αποκατέστησε την κυκλοφορία των οχημάτων με τη βοήθεια των τοπικών δυνάμεων αυτοάμυνας.

“Εξολοθρεύσαμε συνολικά πάνω από 100 τζιχαντιστές και καταστρέψαμε 10 φορτηγά που ήταν γεμάτα με οπλοπολυβόλα”, ανέφερε η στρατιωτική πηγή.

Παράλληλα σήμερα, μια τουρκική στρατιωτική πηγή ανέφερε πως το πυροβολικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έπληξε περίπου 10 στόχους του ΙΚ στο συριακό έδαφος την Κυριακή. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι στόχοι βρίσκονταν βόρεια του Χαλεπίου.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εξαπέλυσαν επίθεση την Κυριακή στην –υπό κουρδικό έλεγχο– πόλη Ταλ Αμπιάντ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Πολεμικά αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) απάντησαν με 10 αεροπορικές επιθέσεις για να τους απωθήσουν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας πως τουλάχιστον 45 τζιχαντιστές του ΙΚ και 20 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών τους, ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, επεσήμανε το υπουργείο των Εξωτερικών, στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης, το συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αυξηθεί η άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα και σε σχέση με τις παραβιάσεις προηγούμενων αποφάσεων.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States,  Sputnik, REUTERS, Βηρυτός, Lebanon  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: