Η αγελάδα, η γάτα και τα φορολογικά σενάρια




Του Δημήτρη Τσαγκάρη

Η δύσκολη αριθμητική του 3ου μνημονίου, το «ζητήσαμε αγελάδα,  μας έφεραν γάτα»,  δεν πρέπει να παρασύρει την ελληνική κυβέρνηση στα διαφαινόμενα φορολογικά σενάρια και σε διαδικασίες που «δαγκώνουν».

Διαδικασίες που -λόγω των 3.450 νόμων και 115.000 υπουργικών αποφάσεων από το 1975 μέχρι σήμερα (στις ΗΠΑ 10 νόμοι, τα τελευταία 250 χρόνια) – οδηγούν ακόμη και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών σε προδικαστικά ερωτήματα προς το ΣτΕ προκειμένου να βρεθεί άκρη….

Χαρακτηριστική και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της διάταξης του Ν.3842/2010 «..για άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς απαλλοτρίωσης..»

Ο κορυφαίος τραπεζίτης Δ. Μαντζούνης ομολογεί ότι «… έχει χαθεί η αίσθηση της δημιουργίας και οι τράπεζες συλλέγουν στοιχεία για επόπτες, εφορία και εισαγγελείς…»  ενώ οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς φέρονται, στα πλαίσια της διακριτικής τους ευχέρειας, να προβαίνουν σε προληπτικές δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που περιλαμβάνονται σε λίστες καταθετών εξωτερικού.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα γνωστά  «γραφειοκρατικά αναχώματα» στην άμεση πρόσβαση στην Δικαιοσύνη δυσχεραίνουν τη διευθέτηση των υποθέσεων από τη φορολογική διοίκηση αλλά και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ
* Οικονομολόγος ΜΑ- Λογιστής Α’, Σύμβουλος Έκδοσης Περιοδικού ΛΟΓΙΣΤΗΣ, [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: