Γρηγόρης Αυξεντίου: Ο άνθρωπος που επέλεξε συνειδητά να γίνει ολοκαύτωμα για μία ιδέα




Τελέστηκε σήμερα το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, το ετήσιο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕOKA 1955-59, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανωμένων συνόλων και πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως όταν κανείς καλείται να μιλήσει για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, δεν μπορεί παρά να νιώθει βαριά την ευθύνη της ιστορίας.

«Πώς να αποδώσεις το μεγαλείο ενός ανθρώπου που επέλεξε συνειδητά να γίνει ολοκαύτωμα για μία ιδέα;», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έγινε θρύλος που ξεπέρασε τα όρια της Κύπρου και του ελληνικού χώρου. Έγινε ο ήρωας που εκφράζει για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους, τις μεγάλες οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες».

Μετά το μνημόσυνο τελέσθηκε τρισάγιο στον τόπο της θυσίας του ήρωα και αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Μαχαιρά.

Τίποτε δεν θα μας απομακρύνει από την προσπάθεια λύσης, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Προσπάθεια να κλείσουν πληγές δεκαετιών καταβάλλεται στο διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο, ωστόσο υπάρχει μια ευκαιρία σήμερα με συγκυρίες που επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενότητα της χώρας, την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλη την επικράτεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε στο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά, ανέφερε ότι «ο αγώνας του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο αγώνας όλων των Κυπρίων του ‘55-΄59, μπορεί να μην οδήγησε στο μεγάλο και υψηλό στόχο που είχαμε τάξει. Έδωσε όμως τη δυνατότητα στο λαό μας να αναλάβει την τύχη του στα χέρια του, έστω και υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε».

«Δεν είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν πως ήταν αναπότρεπτη η πορεία προς την καταστροφή που πήραν τα πράγματα μετά το 1960», είπε. Είναι γεγονός, πρόσθεσε, «πως στο Σύνταγμα του 1960, υπήρχε έντονο το διχαστικό στοιχείο, υπήρχαν έντονα τα υπερπρονόμια υπέρ της μειοψηφίας, δεν έχω όμως αμφιβολία πως και οι παρεμβάσεις τρίτων οδήγησαν και δημιούργησαν μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία σταδιακά μάς οδήγησε στο 1974».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «είναι προφανές πως όταν έπρεπε δεν πράξαμε όλα όσα οφείλαμε να πράξουμε για να προστατεύσουμε τους θεσμούς και το κράτος μας».

«Σήμερα στο διάλογο στον οποίο εμπλακήκαμε για την επίλυση του Κυπριακού επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι εύκολο καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν δημιουργηθεί δεδομένα και έχουν δυστυχώς παγιωθεί καταστάσεις».

Ωστόσο, τόνισε, «τίποτε δεν θα μας απογοητεύσει και τίποτε δεν θα μας απομακρύνει από την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα που να απαλλαγεί από τους στρατούς κατοχής, που να απαλλαγεί από τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης». Μια πατρίδα, είπε, «όπου όλοι οι κάτοικοί της θα παλεύουν καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής».

«Αυτή είναι η μόνη συνταγή από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», ανέφερε. Οποιαδήποτε άλλη, πρόσθεσε, «συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτού του τόπου».

Σήμερα, υπέδειξε, «έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία». Δεν ισχυρίζομαι, είπε, «πως δεν θα υπάρξει άλλη, αλλά αυτή τη στιγμή τουλάχιστον οι συγκυρίες επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσα από την εμπλοκή της ΕΕ που για πρώτη φορά σημειώνεται, μέσα από την αποδοχή του κεκτημένου, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε την ενότητα της χώρας μας, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας αλλά και δουλειάς σε όλη την επικράτεια».

Προσφέρεται, σημείωσε, μια ευκαιρία που οι συγκυρίες υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.

«Δεν είναι – και θέλω να το τονίσω – με εύκολα λόγια ή συνθήματα που μπορεί να αρέσουν, αλλά στο τέλος να μην ωφελούν», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι «σαράντα δύο χρόνια μετά την κατοχή διδασκόμαστε πολλά, βιώνουμε χειρότερα». Θα πρέπει κάποια στιγμή, είπε, «να αποφασίσουμε πως θέλουμε ελεύθερη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς τον κίνδυνο της διαίρεσης, χωρίς χαμένες πατρίδες».

Θα πρέπει, πρόσθεσε, «να δουλέψουμε με ειλικρίνεια, μέσα από συνθήκες ενότητας, διότι πιστεύω πως όποιες και να είναι οι ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να μας χωρίζουν, χωρίς αμφιβολία ένας και μόνο στόχος ενώνει όλους μας, αριστερούς, δεξιούς, σοσιαλιστές, κεντρώους, οποιασδήποτε πολιτικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης, από όπου και αν προέρχονται: ο στόχος της απελευθέρωσης».

Και αυτός ο στόχος, υπενθύμισε, «που τον καθόρισαν με αποφάσεις τους Υψηλού Επιπέδου, και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού και οι κατά καιρούς Πρόεδροι αυτής της Δημοκρατίας, δεν είναι άλλος από τον οδυνηρό συμβιβασμό, αν θέλετε, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά κατά τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται ότι όλοι είμαστε ιδιοκτήτες της κάθε σπιθαμής γης αυτής της πατρίδας». Πως μπορεί, πρόσθεσε, «διοικητικά να ανήκει η διοίκηση στη μια εκ των δύο κοινοτήτων, αλλά στην ουσία θα ζούμε στην ίδια πατρίδα». Και αυτό, συμπλήρωσε, «είναι που πρέπει να μετρήσει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε παράλληλα ότι «ακούω με πολλή κατανόηση εισηγήσεις για επανατοποθέτηση, για επανακαθορισμό της πορείας μας και διερωτώμαι αν αγνοούμε τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που εμείς επιδιώξαμε».

Αλλά και την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «διερωτώμαι τί είναι αυτό που είναι η εναλλακτική εισήγηση». «Η στρατιωτική αντιπαράθεση;», διερωτήθηκε. Πιστεύει κανείς, συνέχισε, «ότι έχουμε τη δύναμη ή τις συμμαχίες εκείνες που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα της κατοχής»;

Συνειδητοποιούμε, διερωτήθηκε, «ότι κάθε χρόνος που περνά παγιώνει τα τετελεσμένα; Κάθε χρόνος που περνά αλλοιώνει τα συστατικά στοιχεία μιας λύσης αξιοπρεπούς»;

Πρέπει, υπέδειξε, “όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως πέραν και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες εκείνο που προέχει είναι αυτό που έθεσε υπεράνω όλων, ακόμα και της ζωής του, ο Γρηγόρης Αυξεντίου».

«Έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία αυτής της πατρίδας», είπε. Αυτό που του χρωστούμε, πρόσθεσε, «είναι να ξαναέρθουμε σε αυτό το μνημόσυνο και να του πούμε ότι δεν υπάρχει στρατός κατοχής, δεν υπάρχουν οι 43 χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, δεν υπάρχει διαίρεση, αλλά υπάρχει μια σύγχρονη πατρίδα όπως και εκείνος την οραματίστηκε, που θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, που θα κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα έχουμε όλοι δικαίωμα στην ελπίδα, στην προκοπή και στην ανάπτυξη αυτού του τόπου».

Μόνο και τότε μόνο θα τιμήσουμε τη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε καταλήγοντας.

Δεν εκπληρώσαμε το χρέος μας προς τους ήρωες, λέει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Υπέρ της λύσης ενός ενιαίου κράτους για το οποίο, όπως είπε, αγωνίστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, τάχθηκε η Μακαρία Στυλιανού, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος έχει επιτελέσει στο έπακρο το χρέος του προς την πατρίδα», ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, και πρόσθεσε: «Ανεκπλήρωτο είναι το χρέος σε μας τους ζωντανούς για να υπερασπιστούμε πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια».

«Ένα τρίπτυχο το οποίο σκοπίμως κάποιοι διαστρεβλώνουν, ακριβώς για να περάσουμε σήμερα τη διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Απάντησε και σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη λέγοντας ότι υπάρχει και άλλος τρόπος λύσης του Κυπριακού.

Όπως είπε, δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα γιατί δεν δεχόμαστε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, «αλλά το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να ρωτήσουν τον εαυτό τους είναι γιατί δεν ακούν τη δική μας λύση, η οποία είναι ένα ενιαίο κράτος, για το οποίο αγωνίστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου και όλοι οι άλλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: