Φουσκωμένα κατά 660 εκατ. εφέτος τα “ραβασάκια” της εφορίας




Ακριβότερα θα πληρώσουν εφέτος το ραβασάκι της εφορίας, οι περισσότεροι φορολογούμενοι, αφού υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 660 εκατομμύρια περισσότεροι φόροι, λόγω της αύξησης της έκτακτης εισφοράς και της προκαταβολής φόρου.

Ο επιπλέον λογαριασμός των αυξημένων συντελεστών της έκτακτης εισφοράς από το περασμένο καλοκαίρι για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται συνολικά σε 314 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Mega.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 35.000 ευρώ, πέρσι είχε εκκαθαριστικό 121,50 ευρώ. Φέτος το εκκαθαριστικό του, πέρα από τον ίδιο φόρο εισοδήματος, θα έχει 350 ευρώ παραπάνω λόγω της αυξημένης έκτακτης εισφοράς, που δεν του παρακρατήθηκε το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς, άρα θα πληρώσει συνολικά 471,50 ευρώ.

Το βάρος θα είναι διπλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Στην εκκαθάριση θα φανεί η αυξημένη εισφορά για όλο το 2015 κι αυτό συνεπάγεται συνολικά 250 εκατ. ευρώ παραπάνω. Θα έχουν, όμως και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75%, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 114 εκατ. ευρώ. Έτσι επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει 1.560 ευρώ επιπλέον.

Γρίφος παραμένει το πώς θα φορολογηθούν τα περσινά εισοδήματα από ενοίκια. Όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να εισπραχθούν 142 εκατ. ευρώ και το ερώτημα είναι αν πάμε σε αναδρομική αύξηση του φόρου ή θα βρεθεί άλλη λύση. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, για να μην πληρώσουν φόρο, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους ειδικούς κωδικούς στο Ε1 έχοντας στραφεί όμως δικαστικά κατά των ενοικιαστών.

Θολό παραμένει το τοπίο και σχετικά με το πώς θα φορολογηθούν οι αγρότες. Κι αυτό επειδή ο προϋπολογισμός προβλέπει ρητώς 43 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου αλλά και 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει και θα τελειώσει πολύ πιο νωρίς και από το Μάιο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος.

Αν ο σχεδιασμός δεν “κολλήσει” στο Κουαρτέτο, η εξόφληση θα γίνει σε 5 ως 8 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι όσοι έβαλαν τον περσινό φόρο σε πιστωτική κάρτα ή σε ρύθμιση 12 δόσεων, θα πληρώνουν “διπλές” δόσεις για 3 μήνες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: