Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου στην ταινιοθήκη Ελλάδος




Το ετήσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην μαύρη ήπειρο ξεκινά.

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, σε μια συστηματική προσπάθεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για εξοικείωση του ελληνικού κοινού με πολιτιστικές εμπειρίες από την μαύρη ήπειρο. Σε συνεργασία με τις πρεσβείες των αφρικανικών χωρών και τα επίτιμα προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, η εβδομάδα ξεκινά στις 25/2, και έως τις 3/3 θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη και με ελεύθερη είσοδο, δεκατέσσερις ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ.

Το αφιέρωμα ανοίγει η αιγυπτιακή συναρπαστική περιπέτεια με τίτλο το «Πεπρωμένο/Destiny» (1997, 135΄) του Γιουσέφ Σανίν, που διαδραματίζεται στον 12ο αιώνα, με θέμα τη ζωή του φιλοσόφου Αβερόη, του σημαντικότερου σχολιαστή του Αριστοτέλη, ο οποίος έζησε στην Ανδαλουσία και θεωρούσε ότι το Κοράνι είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Από την Αιθιοπία η ταινία «Difret» (2014, 99′) προβάλεται την επομένη (26/2) παρουσία του σκηνοθέτη Ζερεσενάι Μπερχάνε Μεχαρί. Αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού που κατηγορήθηκε για φόνο επειδή σκότωσε τον απαγωγέα της. Παραγωγός της βραβευμένης ταινίας στα φεστιβάλ Sundance και Βερολίνου, είναι η Αντζελίνα Τζολί.

Επίσης στο Φεστιβάλ αναμένεται ο σκηνοθέτης από την Ανγκόλα, Μανουέλ Ναρσίσο, για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Παιδιά που κατηγορήθηκαν για μαγεία/Children Αccused of Witchcraft (2015, 63′)», βασισμένο σε μαρτυρίες και καταστάσεις κοινωνικής αδικίας σε βάρος παιδιών που έχουν κατηγορηθεί για μαύρη μαγεία από τις οικογένειές τους. Οι ταινίες του αφιερώματος προέρχονται από δέκα χώρες της Αφρικής.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: