Έτοιμη για “πάγωμα” της Σέγκεν η Ευρωπαϊκή Ένωση: Κίτρινη κάρτα σε Ελλάδα




Έτοιμη να «παγώσει» την Συνθήκη Σένγκεν και επιτρέψει την επιβολή συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που ισχυρίζεται ότι είδε επίσημα έγγραφα την Ε.Ε., αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη εμφανίζονται έτοιμα να παρατείνουν από τους έξι μήνες στα δύο χρόνια τους συνοριακούς ελέγχους, που έχουν ήδη «υιοθετηθεί» από κάποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, αναφέρει το Έθνος.

Από το 1995, οι πολίτες από 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες ενώ υπάρχει ρήτρα να παραταθεί το χρονικό αυτό διάστημα για δύο χρόνια –κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ. Τα έγγραφα που προετοιμάζονται από την Ε.Ε. δείχνουν ότι οι νομοθέτες προετοιμάζονται για θέσουν σε ισχύ αυτή τη ρήτρα, ισχυριζόμενοι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορά της.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, με την πλειοψηφία αυτών να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις οικονομικά εύρωστες χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Σουηδία. «Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε στο πρακτορείο Associated Press τα έγγραφα αυτά με τον όρο το όνομά του να μην δημοσιοποιηθεί λόγω της εμπιστευτικότητας των εγγράφων. Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν έγγραφα, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Τελεσίγραφο τριών μηνών

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπίστωνε αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με αφορμή την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα καλείται τώρα να εφαρμόσει 50 συστάσεις για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

H μη υλοποίηση των συστάσεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίηση κανόνων που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως δύο ετών.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η εν λόγω κίνηση «δεν έχει στόχο την απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδας», αλλά περισσότερο το να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πραγματοποιούνται αλλού στην Ευρώπη, όπως μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις σε άλλες περιοχές της Σένγκεν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: