Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων
Τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για το Κυπριακό, προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους όλες οι εφημερίδες. Επίσης, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας για αποτροπή των απεργιών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις επαφές της Προέδρου της ιταλικής Βουλής στην Κύπρο, στη συντριβή ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη νήσο Κίναρο, στις ενστάσεις που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν εναντίον της κατοχύρωσης του χαλουμιού και στις αντιδράσεις των εργαζομένων στο λιμάνι της Λάρνακας μετά την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για τα αιτήματα της TOTAL και της ΕΝΙ.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “`Εκλεισε στόματα”, αναφέρεται σε ιστορική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Επίσης γράφει για προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας για αποτροπή των απεργιών στα ξενοδοχεία. Ακόμη, αναφέρεται στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη νήσο Κίναρο, κοντά στη Λέρο.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Αναμάσησε τα ίδια και τα γνωστά ο Πρόεδρος”, γράφει πως ελάχιστα διαφώτισε με τη χθεσινή ενημέρωση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η λύση του Κυπριακού. Επίσης σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας και κάνει λόγο για “ασυδοσία” βουλευτών.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Οι συγκυρίες ανοίγουν δρόμο”, πως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής, οι διεθνείς και περιφερειακές συγκυρίες είναι τέτοιες που βοηθούν στην επίτευξη λύσης. Αλλού αναφέρει πως όλοι είναι εναντίον όλων για το λιμάνι της Λάρνακας. Επίσης αναφέρει πως εννέα συνολικά ενστάσεις εναντίον της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως Προστατευόμενο Ονομασία Προέλευσης υποβλήθηκαν στην Κομισιόν.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο “Επτά Πρόεδροι με ένα στόχο – τη ΔΔΟ”, αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατία ενώπιον της Βουλής και γράφει πως μίλησε για την ανάγκη ενός “αξιοπρεπούς συμβιβασμού”, όπως είναι η Διζωνική, Διοκοινοτική Ομοσπονδία, για ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Αλλού γράφει πως η γλώσσα δεν ήταν εμπόδια συνεννόησης Ε/κ-Τ/κ δασκάλων και μαθητών στη Σχολή Κωφών στη Λευκωσία. Επίσης αναφέρει πως με απειλές οι βουλευτές ψήφισαν δυο από τα έξι νομοσχέδια για εξυγίανση των τραπεζών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Χρειάζεται ακόμη χρόνος πριν τα δημοψηφίσματα”, γράφει πως στην ομιλία του προς τους βουλευτές και τους πολίτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για ιστορική ευθύνη. Αλλού αναφέρει πως οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακα θέλουν πίσω τους ενεργειακούς κολοσσούς. Επίσης γράφει πως ανιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα του Αινσταϊν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” αναφέρει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Τορπιλίζουν τον διάλογο”, πως Τουρκία και Τουρκοκύπριοι εμμένουν στις άτεγκτες θέσεις τους. Επίσης γράφει πως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017 πορεύεται με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το ΡΙΚ. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του Αναπληρωτή Διευθυντή των Υπηρεσιών Κατάρτισης της ΑνΑΔ και σημειώνει πως η Αρχή είναι αιμοδότης εργασίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Στο στόχαστρο ξανά το ΑΚΕΛ!”, γράφει πως παραμονές μεγάλων αλλαγών και εξελίξεων επιχειρείται αποδυνάμωση του κόμματος της Αριστεράς. Αλλού κάνει λόγο για ρήξη Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ με τους εργαζόμενους. Επίσης αναφέρεται σε υποκρισία του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι”, με τίτλο “Αυτά που υποψιαζόμασταν!”, αναφέρει ότι αυτά “που υποψιαζόμασταν” ακούσαμε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής για το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε φόβους για τη “φούσκα” της Deutsche Bank. Επίσης αναφέρει πως η “Πολιτεία” του Πλάτωνα είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στα κορυφαία πανεπιστήμια.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly”, με κύριο τίτλο “Επιμονή για την ειρήνη”, αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε χθες στην προσφώνησή του στη Βουλή πως μια συμφωνία για την ειρήνη αποτελεί μια οδό χωρίς επιστροφή. Αλλού αναφέρεται σε “κόκκινο συναγερμό” στο νοσοκομείο Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει πως μαθητές του English School έκοψαν χθες τα μαλλιά τους στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τα παιδιά με καρκίνο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal