Επίσημο αίτημα Βοσνίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση




Ο πρωθυπουργός της Βοσνίας, Ντράγκαν Κόβιτς, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, διαδικασία που θα κρατήσει αρκετά χρόνια, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε “ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε το κράτος προς όφελος των πολιτών”.

Την αίτηση απεδέχθη ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αναφέροντας ότι “η ένταξη δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σε κάποιους μήνες ή λίγα χρόνια”, αλλά θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί στέρεα μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα.

“Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα προς για τους πολίτες της ΕΕ, πως το εγχείρημα της ενσωμάτωσης είναι ακόμα ισχυρό”, ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος, αν και γνωρίζει ότι μέσα στην πρώτη θητεία Γιούνκερ, όπως έχει πει ο ίδιος, δεν θα υπάρξει άλλη διεύρυνση.

“Πρόκειται για μια χρονιά προκλήσεων, πρέπει να βελτιώσουμε την οικονομία και να καταστούμε αξιόπιστοι, προτού γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”, είπε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας.

Είχε προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ακόμα νωρίτερα, τον Ιούνιο, Βοσνία και ΕΕ είχαν υπογράψει συμφωνία πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Αθανάσιος Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: