Εντάλματα σύλληψης για δυο πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας




Εντάλματα σύλληψης για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ε.Μπουλούτα και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Τράπεζας Μ.Φόρο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Οι κ.κ. Μπουλούτας και Φόρος, δύο από τα πρώην στελέχη της Λαϊκής που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση και διαμένουν στην Ελλάδα, δεν εμφανίστηκαν κατά τη σημερινή δικάσιμο. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν κανονικά οι δύο Κύπριοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας αφορούν χειραγώγηση της αγοράς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τους, Ανδρέας Χαβιαράς, υποστήριξε αρχικά ότι έγινε κακή κλήτευση των δύο κατηγορουμένων και ζήτησε να τους δοθεί χρόνος για να προσαχθεί μαρτυρία ώστε να αποδείξουν ότι ο τρόπος επίδοσης του κατηγορητηρίου δεν έγινε σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της ελληνικής Δημοκρατίας, αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η επίδοση και στις δύο περιπτώσεις έγινε με τη μέθοδο της θυροκόλλησης στον τόπο διαμονής τους. Μετά την απόρριψη του αιτήματος αυτού από το δικαστήριο, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας, Έλλη Παπαγαπίου ζήτησε όπως εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους δύο κατηγορουμένους, ώστε να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης σε πρόσωπα σε ξένη χώρα, αν δεν συμμορφώθηκαν με την επίδοση κατηγορητηρίου.

Επίσης επικαλέστηκε το δικαίωμα του κατηγορούμενου να εκπροσωπείται στην απουσία του από δικηγόρο και εισηγήθηκε ότι το δικαστήριο μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο κακουργιοδικείο, στην απουσία των κατηγορουμένων, ώστε το τελευταίο να αποφασίσει στη συνέχεια κατά πόσο θα εκδώσει ή όχι ένταλμα σύλληψης.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο απαιτείται η φυσική παρουσία των κατηγορουμένων προκειμένου να παραπεμφθεί η υπόθεση από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη θέση της κατηγορούσης αρχής ότι επιβάλλεται η φυσική παρουσία των κατηγορουμένων σε υποθέσεις παραπομπής στο Κακουργιοδικείο και εξέδωσε τα διατάγματα για τη σύλληψή και προσαγωγής τους στο δικαστήριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή εξέλιξη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι “η εξέλιξη ήταν ασφαλώς αναμενόμενη” σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την ποινική δικονομία η φυσική παρουσία οποιουδήποτε κατηγορούμενου είναι απαραίτητη.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: