Ενας απέραντος προσφυγικός καταυλισμός η Ελλάδα: Καράβια με πρόσφυγες…




Κυριολεκτικά σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, από τον Πειραιά μέχρι τη Μακεδονία, καθώς οι χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και φθάνουν με πλοία στον Πειραιά, αδυνατούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Ευρώπη από την στιγμή που τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα. Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο προσφυγικό καταυλισμό…

Από το πρωί έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες. Μέχρι τις 08:00 το πρωί είχαν ήδη φθάσει 12 λεωφορεία και συνολικά αναμένεται να φθάσουν 40 λεωφορεία από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Μέσα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων έχουν ήδη στηθεί σκηνές και σπίτια.

Ο Παναγιώτης Μανής μετέδωσε στο MEGA ότι τα λεωφορεία βρίσκονται στα Μάλγαρα και έρχονται σταδιακά στα Διαβατά.

Υποδέχονται τους πρόσφυγες εθελοντές γιατροί ενώ κάθε πρόσφυγας δικαιούται έναν υπνόσακο, ένα φουσκωτό στρώμα, ένα ράτζο και μια κουβέρτα.

Η Βούλα Ελευθεριάδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο MEGA το πρωί είπε ότι διαμαρτύρεται γιατί η περιοχή είναι ήδη πολύ υποβαθμισμένη και δεν αντέχει και νέα υποβάθμιση. Μίλησε για έκρυθμη κατάσταση στο χωριό και ζήτησε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

— Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Aμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.

Ο αντπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:
Άλλοι 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με τον προορισμό τους όμως να παραμένει άδηλος μετά το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια. Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το “Αριάνδη 2” μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το “Βlue star 2” από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Στους πρόσφυγες και στους μετανάστες μοιράζονται φυλλάδια που δίνουν οδηγίες και κατευθύνουν τους ανθρώπους προς ξενοδοχεία, ΜΚΟ ή σταθμούς λεωφορείων.

Σύμφωνα με το MEGA η κατάσταση είναι χαοτική ενώ κάποιοι από τους πρόσφυγες που έφθασαν χθες κατευθύνθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας, άλλοι στο hot spot που λειτουργεί ήδη στο Σχιστό- με την κατάσταση να είναι ωστόσο ασφυκτική- και άλλοι πήραν το δρόμο προς την Ειδομένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες στην Ειδομένη είχαν εγκλωβιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι με τους Σκοπιανούς να ανοίγουν αργά το απόγευμα τα σύνορα μόνο για τους πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ, όμως και αυτοί επροωθούντο με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Περίπου 40 λεωφορεία αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα το πρωί στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, για το οποίο ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

http://mignatiou.com/2016/02/ena-terastio-hot-spot-i-ethniki-odos-athinon-lamias/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: