Έφυγε από τη ζωή ο ομογενής επιχειρηματίας Μάικλ Ζαχάρης




Ο Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρης, ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες στον κόσμο και ταυτόχρονα συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων ευεργετών της γενέθλιας γης έφυγε από τη ζωή στις ΗΠΑ όπου και κατοικούσε. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016.

«Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες της Λέσβου, τιμώντας και βοηθώντας έτσι την γενέθλια γη του, που τόσο πολύ αγάπησε και ποτέ δεν ξέχασε» λέει ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Όπως είναι γνωστό, ανήγειρε αποκλειστικά με δικά του έξοδα, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου όπου και γεννήθηκε, την «Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων», που σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Ίδρυμα και φέρει το όνομά του.

«Ο Δήμος Λέσβου θα είναι παντοτινά ευγνώμων για την μεγάλη αυτή προσφορά, η οποία θα μνημονεύεται καθημερινά μέσα από τους χιλιάδες ευεργετηθέντες. Οι κάτοικοι της Λέσβου και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες του της Αγίας Παρασκευής, θα τον μνημονεύουν με αγάπη και τον έχουν ήδη κατατάξει στους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας. Ο τρόπος σκέψης και δράσης του, θα αποτελέσει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να είσθε γεροί να τον θυμόσαστε και να τον τιμάτε» σημειώνει ο κ. Γαληνός σε επιστολή του προς τη οικογένεια του εκλιπόντος.

Ψήφισμα με το οποίο κάνει γνωστή την πρόθεση του να αναγείρει στη μνήμη του προτομή εξέδωσε το Δ.Σ. του Δημοτικού Ιδρύματος «Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Ο Εμμανουήλ – Μιχαήλ (Μάικλ) Ζαχάρης ήταν επιχειρηματίας. Σταθερά τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στις λίστες του περιοδικού Forbes. Στη λίστα του 2014 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική ήταν στη 290η θέση με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια. Το 2015 βρέθηκε στη 307η θέση με 2,2 δισ. επίσης.

Παιδί πάμφτωχης οικογένειας της λεσβιακής υπαίθρου που μετανάστευσε στις ΗΠΑ γεννήθηκε κυριολεκτικά καθ’ οδόν προς τη «γη της επαγγελίας». Υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και στη συνέχεια δούλευε σε φαρμακευτική εταιρεία προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Από το 1972 όταν και ίδρυσε την «Key Pharma-ceuticals», με φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα, ακολούθησε μια πολύ πετυχημένη πορεία στη φαρμακοβιομηχανία. Κορυφαία επιχειρηματική του πράξη η πώληση το 2006 της φαρμακοβιομηχανίας του στην Abbott Labs, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του οργανισμού «Πίστη: υποτροφία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό». Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Έφυγε έχοντας επιδείξει πέρα των δωρεών στην ιδιαίτερη του πατρίδα σημαντικό φιλανθρωπικό. Έχουν γίνει γνωστές σημαντικές δωρεές στο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. στην Metropolitan Opera Columbia University Medical Center, στο Weill Cornell Medical College of Cornell University και στο Tufts University School of Medicine.

Σ. Μπαλάσκας,ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Λέσβος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: