Δήμαρχος Μόρφου: Δεν νοείται λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση




Για τους Μορφίτες δεν νοείται λύση στο Κυπριακό χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, δήλωσε ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δήμου με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που πραγματοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην Κύπρο με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ηδη, η αντιπροσωπεία της Μόρφου είχε συναντήσεις με το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους, τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο. Αναμένεται απάντηση για συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα δοθεί επίσης συνέχεια στην εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης και εκτός Κύπρου π.χ. σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “έχω δώσει τη διαβεβαίωση ότι παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν είναι νοητή, ούτε αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα κατοχυρώνει για όλους τους νομίμους κατοίκους της Κύπρου τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα της περιουσίας. Και ότι επίσης δεν είναι νοητή ούτε αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα προβλέπει την επιστροφή της Μόρφου στους νομίμους κατοίκους της”.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι παρά τις φραστικές τοποθετήσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπέρ της λύσης, δηλώσεις τόσο του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί όσο και Τούρκων αξιωματούχων, υπονομεύουν αυτή την προοπτική. Επιμονή σε πλειοψηφίες γης και πληθυσμού, προτροπές του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν για μη επιστροφή της Μόρφου και μαζική απονομή λεγόμενων υπηκοοτήτων σε εποίκους, τοποθετήσεις για συνέχιση με παραλλαγή του καθεστώτος των εγγυήσεων, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

“Δυστυχώς η αναιτιολόγητη δημιουργία κλίματος ευφορίας και υπερβολικών προσδοκιών, εξέπεμψε το λανθασμένο μήνυμα της δήθεν εγκατάλειψης από τουρκικής πλευράς της διαχρονικής αδιαλλαξίας της. Αποτέλεσμα τούτου είναι η αποθάρρυνση άσκησης πιέσεων επί της Τουρκίας”, σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι αντίθετα, παρακολουθούμε τη Ε.Ε. μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εισηγείται άνοιγμα κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας Ε.Ε.

“Είναι ώρα ορθής και ρεαλιστικής αξιολόγησης των δεδομένων στη διαπραγματευτική διαδικασία και παρουσίασης της πραγματικής εικόνας διεθνώς και εντός Ε.Ε. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από μια λύση απόλυτα εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι επιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατό αλλά όχι οποιαδήποτε λύση αλλά λύση που θα καθιστά τους Κυπρίους πολίτες ισότιμους πολίτες της ΕΕ.

“Σε αυτή τη θέση παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι”, κατέληξε.

Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι για μια ακόμη φορά το εθνικό μας θέμα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ότι για μια ακόμη φορά η Μόρφου βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων, είτε με επίσημες είτε με ανεπίσημες δηλώσεις.

“Για αυτό και εμείς ως Δημοτική Αρχή της Μόρφου αλλά και κάθε Μορφίτης και Μορφίτισσα αγωνιούμε. Και ζητήσαμε να έχουμε αυτό το διάλογο με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου μας. Για να μεταφέρουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στηρίζουμε αυτόν το διάλογο για λύση ότι αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για λύση γιατί εμείς ζούμε πρόσφυγες στην ίδιά μας την πατρίδα”, είπε.

Στέλλουμε όμως ταυτόχρονα, σημείωσε, “και το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι η οποιαδήποτε λύση. Ότι πρέπει να είναι λύση βιώσιμη και λειτουργική – αποφεύγω τη λέξη δίκαιη γιατί με τα όσα έχουν μεσολαβήσει πράγματι αμφιβάλλουμε εάν θα είναι δίκαιη αυτή η λύση – αλλά τουλάχιστον να είναι βιώσιμη και λειτουργική μέσα στο χρόνο”.

“Θέλουμε επίσης να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα παντού, εντός και εκτός Κύπρου, ότι για εμάς δεν νοείται λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση”, κατέληξε ο κ. Πίττας.

ΚΥΠΕ,Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: