Διάσκεψη για Συρία: Συμφωνούν ΗΠΑ-Ρωσία ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός




Να συνεχιστούν οι προσπάθειες “παρά τις δυσκολίες” για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία ζήτησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την έναρξη της Διάσκεψης Δωρητών για τα θύματα της συριακής σύγκρουσης στο Λονδίνο.

“Μόνον με μια πολιτική μετάβαση θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση στη Συρία και οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση παρά τις δυσκολίες”, σημείωσε επίσης ο Κάμερον, σήμερα, επομένη της αναστολής από τον ΟΗΕ των ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Μιλώντας κατά την έναρξη της Διάσκεψης Δωρητών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε παράλληλα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουν για το πως θα τεθεί σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Ο Λαβρόφ συμφώνησε επίσης ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση, πρόσθεσε ο Κέρι.

“Συνομίλησα σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Συζητήσαμε, και συμφώνησε ότι χρειάζεται να συζητήσουμε, το πως θα τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και επίσης το πως θα αποκτήσουν πρόσβαση (στην ανθρωπιστική βοήθεια) και οι δύο πλευρές”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός.

Η Ρωσία, σημείωσε εξάλλου ο Κέρι, φέρει ευθύνη όσον αφορά την εκπλήρωση της δέσμευσης προς τον ΟΗΕ για την παροχή πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια και τη διακοπή των επιθέσεων στους Σύρους αμάχους.

Κατά τη διάρκεια της “ειλικρινούς” αυτής συνομιλίας που είχαν με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Κέρι υπενθύμισε εξάλλου στη Ρωσία, όπως είπε, ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιώνει ήδη μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία για να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας προς τις πόλεις που πολιορκούνται.

“Η Ρωσία έχει την ευθύνη, όπως και όλες οι άλλες πλευρές, να σεβαστεί” την απόφαση αυτή, δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την αναστολή χθες των συνομιλιών στη Γενεύη, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι η παύση αυτή “θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη”.

“Λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή, αλλά κανένας δεν περίμενε ότι όλα θα ήταν απλά και γρήγορα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε: “Κανείς δεν περίμενε άμεσα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο. (…) Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλες διευκρινίσεις όσον αφορά τον τρόπο που θα συνεχιστούν οι συνομιλίες”.

Στο ίδιο πνεύμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στην συνομιλία που είχαν ο Κέρι με τον Λαβρόφ σήμερα, σημείωσε ότι και οι δύο εξέφρασαν τη λύπη τους για την αναστολή των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη και ότι “συμφώνησαν να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε αυτή η παύση να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη”.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε παράλληλα “ανησυχία για την προώθηση από ορισμένους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης προαπαιτούμενων τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν πρόκειται να ξαναρχίσει ένας υγιής διάλογος με τη συριακή κυβέρνηση”.

Οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη ζητούσαν κυρίως την παύση των ρωσικών βομβαρδισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων και την άρση της πολιορκίας περίπου 15 πόλεων στη Συρία, στις οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 500.000 άνθρωποι ζουν αποκομμένοι από μια ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Οι Λαβρόφ και Κέρι διαπίστωσαν εξάλλου “την ανάγκη που υπάρχει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για να παρασχεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μια ανθρωπιστική βοήθεια” στις πόλεις που πολιορκούνται και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να δοθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια που θα μεταφερθεί αεροπορικώς στη Συρία, καταλήγει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεσμεύτηκε σήμερα για τη χορήγηση βοήθειας 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα της σύγκρουσης στη Συρία.

“Τα λόγια μας υποστηρίζονται από πράξεις. Η κυβέρνηση θα διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2018, εκ των οποίων το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνον το 2016”, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο N24.

“Θέλουμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε ποτέ πια να μη βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία μειώνουμε τα τρόφιμα που δίνουμε στους πρόσφυγες. Γι’αυτό δίνουμε έμφαση στα ανθρωπιστικά προγράμματα και ιδιαίτερα στο παγκόσμιο πρόγραμμα επισιτισμού”, υπογράμμισε η καγκελάριος.

“Ελπίζω ότι σήμερα θα είναι μια καλή ημέρα για τους ανθρώπους αυτούς που υποφέρουν τόσο”, πρόσθεσε, μιλώντας με αφορμή την Διάσκεψη Δωρητών του Λονδίνου.

Οι συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία είναι δύσκολες, αλλά έχουν ελπίδα, δήλωσε παράλληλα από το Ριάντ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

“Τις ερχόμενες ημέρες οφείλουμε και θα μιλήσουμε ιδιαίτερα με τη Ρωσία για το πως μπορούμε να επιτύχουμε να υπάρξει βελτίωση, ιδιαίτερα στην ανθρωπιστική πλευρά”, σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από τη Σαουδική Αραβία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να έχουν περαιτέρω συνομιλίες στο Μόναχο την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια, κατέληξε.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα από τη συριακή πόλη Χαλέπι λόγω της κλιμάκωσης των αεροπορικών βομβαρδισμών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάσκεψη δωρητών στο Λονδίνο.

“Δέκα χιλιάδες νέοι πρόσφυγες περιμένουν στο κατώφλι της Κιλς εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων εναντίον του Χαλεπιού”, είπε, επικαλούμενος νέες πληροφορίες που έλαβε καθ΄οδόν προς το Λονδίνο.
Η Κιλς είναι μια συνοριακή επαρχία στη νότια Τουρκία που εφάπτεται με μια περιοχή στη Συρία η οποία σε μεγάλο βαθμό τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

“Εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι στους καταυλισμούς του βόρειου Χαλεπιού κατευθύνονται προς την Τουρκία. Το μυαλό μου δεν βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο, αλλά στα σύνορά μας – πώς θα μετεγκαταστήσουμε αυτούς τους επιπλέον ανθρώπους που φθάνουν από τη Συρία;” πρόσθεσε. “Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο Χαλέπι είναι έτοιμοι να κατευθυνθούν προς την Τουρκία”, είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: