Αβραμόπουλος: “Η Αυστρία παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο στο προσφυγικό”




Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σημερινή επιστολή του προς την κυβέρνηση της Αυστρίας προειδοποίησε τη Βιέννη πως η πρόθεσή της να επιβάλει ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στους οποίους θα επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της (σ.σ. από αύριο Παρασκευή) αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.
«Αυτό που αποφάσισαν οι Αυστριακοί σαφώς δεν είναι σύμφωνο προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Τους στέλνω την επιστολή για να τους ενημερώσω ότι αυτό που αποφάσισαν δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Οι Αυστριακοί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου χωρίς να θέτουν όριο».

Η Αυστρία, στην οποία καταλήγουν πάρα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκινούν από την Τουρκία, περνούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και συνεχίζουν στη λεγόμενη Βαλκανική οδό, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν θα επιτρέπει πλέον παρά σε 80 αιτούντες άσυλο και 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να διέλθουν από την επικράτειά της για να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, να εισέρχονται στο έδαφός της.

«Είναι αλήθεια ότι η Αυστρία αντιμετωπίζει τεράστια πίεση», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες αρχές και ορισμένοι νόμοι που όλες οι χώρες υποχρεούνται να τηρούν και να εφαρμόζουν», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Στην επιστολή του, την οποία απευθύνει στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ο επίτροπος Μετανάστευσης καλεί τη Βιέννη να αναθεωρήσει τη στάση της, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: