Αθλιότητες Ερντογάν στην Κύπρο: Οδηγία για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε «νομιμοποίηση» εποίκων προχωρά η τουρκική πλευρά, επιχειρώντας να αυξήσει τους «υπηκόους» του ψευδοκράτους για να είναι έτοιμη σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα είχε προβεί σε υποδείξεις προς το ψευδοκράτος να προχωρήσει, πλην όμως υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες, ωστόσο, φαίνεται πως θα παρακαμφθούν. Οι συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο θέμα αυτό, φαίνεται να μην έχουν με καταλήξει, πλην όμως όταν αρχικά επιτεύχθηκε συναντίληψη επί του κεφαλαίου αυτού, αναφέρθηκε ο αριθμός των 220.000 ως ο πληθυσμός αυτών που θα έχουν υπηκοότητα στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο μετά τη συμφωνία. Η συναντίληψη αυτή δεν υφίσταται πλέον μετά την υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς που δεν δέχεται τον καθορισμό αναλογίας 4:1. Ωστόσο, εάν γίνεται αποδεκτό ότι στα κατεχόμενα θα έχουν υπηκοότητα 220.000, το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι είναι 800.000 σήμερα.

Πάντως, ενώ το θέμα αυτό εκκρεμεί στις συνομιλίες, στην τουρκική πλευρά οι συζητήσεις για παροχή παράνομης υπηκοότητας του ψευδοκράτους σε εποίκους συνεχίζονται. Η θέση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί είναι πως οι έποικοι παραμένουν καθώς δεν διαχωρίζει τους Τουρκοκύπριους από τους εκ Τουρκίας.

Η θέση της Άγκυρας που μετέφερε η λεγόμενη πρόεδρος της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ είναι πως θα πρέπει να παραχωρηθούν οι «υπηκοότητες» αμέσως σε όσους δεν έχουν την «ιθαγένεια» του ψευδοκράτους.

Ενημερώνοντας τη ψευδοβουλή για τις επαφές που είχε η «κοινοβουλευτική» αντιπροσωπεία στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα με τους Ερντογάν, Νταβούτογλου, τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και την ομάδα φιλίας Τουρκίας – ψευδοκράτους στην τουρκική Βουλή, η Σιμπέρ είπε πως συζητήθηκε το «θέμα του πληθυσμού». Προκύπτει, πάντως, από τα όσα είπε πως κινούνται προς τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στη Βρετανία ώστε να τους δοθούν ταυτότητες. Αναφέροντας ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό ( έκανε λόγο για  300.000 Τ/κ που ζουν στη Βρετανία), άφησε να εννοηθεί πως θα κινηθούν για έκδοση «ταυτοτήτων».

Είπε δε  το θέμα της αναλογίας του πληθυσμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συνομιλιών και πως δεν υπάρχει συμφωνία. Η Σιμπέλ είπε πως όσοι ζουν στα κατεχόμενα εδώ και χρόνια «έχουν κερδίσει το δικαίωμα της υπηκοότητας» έστω και εάν δεν εξασφάλισαν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως με βάση το «νόμο» όσοι ζουν πέντε χρόνια δικαιούνται «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται συναφώς πως το κατοχικό καθεστώς κινείτο τους τελευταίους μήνες του 2015 με ρυθμούς παραχώρησης 200 «υπηκοοτήτων» τον μήνα. Την ίδια ώρα συνεχίζει με τη διαδικασία της προώθησης της νέας εφεύρεσης, αυτής της «λευκής ταυτότητας», που θα είναι ο προθάλαμος για την εξασφάλιση «ιθαγένειας» τους ψευδοκράτους από εποίκους.

Ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ

ΟΙ οικονομικές πτυχές ενδεχόμενης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οικονομική πτυχή και άπτονται της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θέματα ανταγωνισμού και διαδικασιών, αλλά και το πώς η επόμενη ημέρα της λύσης ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να θέσει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Μαυρογιάννη όσον αφορά την οικονομική πτυχή ενδεχόμενης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. «Η επόμενη ημέρα της επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος, αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας μας, συνεπώς η διαρκής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι πέρα για πέρα αναγκαία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: