Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, στο τραπέζι, τώρα: Πιέζουν ασφυκτικά οι δανειστές




Για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις προϊδεάζουν οι δανειστές, εκτιμώντας ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον 2 μήνες και αυτό με βάση το καλύτερο σενάριο, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση από τους δανειστές θα ανοίξει τον δρόμο για ανάκαμψη.

Παρότι στην εσωτερική επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα του ασφαλιστικού, σύμφωνα με το Mega, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι η διαβούλευση -που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας- έχει χαρακτήρα δημοσιονομικό, με βασικό ζητούμενο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2016 και ποια νέα μέτρα θα ληφθούν για να καλυφθεί.

Στο “τραπέζι” θα τεθούν και τα νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία 2017- 2018, όπως ρητά προβλέπει το μνημόνιο. Από τη δέσμευση αυτή απορρέει και η πίεση των δανειστών για “ψαλίδι” και στις σημερινές συντάξεις, καθώς και για περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ, καθώς απαγορεύεται πλέον να επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό, παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης, οι βασικοί άξονες και οι στόχοι -δηλαδή τα νούμερα- θα πρέπει να τεθούν από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει ανώτατος συντελεστής 50%, με δεδομένο ότι προβλέπεται ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα, ενώ υπάρχουν και ρητές προβλέψεις στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από ενάμισι μήνα για αύξηση φόρου για αγρότες και ενοίκια.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης υπάρχει και το θέμα των “κόκκινων” δανείων α’ κατοικίας, για τα οποία προβλέπεται απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds από 16 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με το κουαρτέτο, θα παραταθεί το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο.

Με το μισθολόγιο του Δημοσίου να περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, οι δανειστές επιμένουν να δουν ξανά τα στοιχεία και τον πρόσφατο νόμο για να δουν αν πράγματι έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης “κόκκινων” δανείων που ισχύει τώρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Μετά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αύριο το πρωί θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή οπότε αναμένεται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων για να επανέλθουν μετά από 7-10 ημέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: