Αποσύρει τις δυνάμεις του από την Συρία το Ιράν, λέει ο Τζον Κέρι




Οι Φρουροί της Επανάστασης, οι ειδικές δυνάμεις του Ιράν, αποσύρονται από τη Συρία αν και εξακολουθούν να στέλνουν όπλα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Κέρι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αποσύρει τους στρατιώτες τους από τη Συρία. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, “απέσυρε ένα σημαντικό αριθμό στρατιωτών”, είπε χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, ούτε να εξηγήσει ποια είναι η πηγή της πληροφορίας αυτής.

“Η παρουσία τους έχει μειωθεί στη Συρία” επέμεινε, απαντώντας σε ερωτήσεις Ρεπουμπλικανών βουλευτών σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Με την ιστορική αυτή συμφωνία ξεκίνησε και η άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν μολονότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θεωρεί “αποσταθεροποιητικές” τις ενέργειες της χώρας στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Άσαντ, επισήμως δεν έχει στείλει μάχιμες μονάδες στη Συρία αλλά μόνο “στρατιωτικούς συμβούλους” οι οποίοι διοικούν μέλη της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και “εθελοντές” Ιρανούς, Ιρακινούς και Αφγανούς. Η Τεχεράνη δεν έχει δώσει ποτέ επίσημα στοιχεία όμως εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί στη Συρία περισσότεροι από 100 Ιρανοί, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Κέρι κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να μην βιαστεί να ανανεώσει τον Νόμο Κυρώσεων του Ιράν (ISA) ο οποίος λήγει στα τέλη του έτους. “Δεν θα το συμβούλευα αυτό, για διάφορους λόγους”, είπε ζητώντας από βουλευτές και γερουσιαστές να δώσουν περισσότερο χρόνο για να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνεται το Ιράν στη συμφωνία για τα πυρηνικά. Πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο ISA δεν ανανεωθεί, θα μπορούσαν και πάλι να επιβληθούν πολύ γρήγορα κυρώσεις στο Ιράν εάν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: