Αποκλείει τις πρόωρες εκλογές εκπρόσωπος του Ερντογάν




O εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «με κάθε βεβαιότητα αποκλείει» το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και τόνισε ότι η χώρα ενδεχομένως θα διεξαγάγει δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, το ένα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και το δεύτερο σχετικά με τις εξουσίες του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που ίδρυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μία δεκαετία, χαίρει ευρείας διακομματικής υποστήριξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο χρονολογείται από την εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Ωστόσο οι διαφορές είναι βαθύτατες σχετικά με το περιεχόμενο και τη μορφή του νέου Συντάγματος και σχετικά με τον ενίσχυση ή όχι του ρόλου του προέδρου.

Το ΑKP χρειάζεται την υποστήριξη 14 βουλευτών της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ώστε να προκηρύξει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά το νέο Σύνταγμα, ενώ θα χρειαζόταν περίπου 50 ψήφους της αντιπόλιτευσης για να αναθεωρήσει απευθείας το Σύνταγμα χωρίς τη λαϊκή ψήφο.

Πολλές εφημερίδες σήμερα στην Τουρκία αναφέρθηκαν στα σενάρια ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ώστε το κυβερνών κόμμα να καταφέρει να συγκεντρώσει ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Μετά βεβαιότητας μπορώ να το αποκλείσω αυτό. Δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για το νέο Σύνταγμα» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στην Άγκυρα.
Ο ίδιος τόνισε ότι η προεδρία θα ήθελε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να ολοκληρωθεί από τη νυν Εθνοσυνέλευση, εντέλει ωστόσο θα καταστεί απαραίτητη η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

«Ενδεχομένως θα υπάρξουν δύο διαδικασίες, όπως πρότεινε ο πρόεδρος… Θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα μαζί με το προεδρικό σύστημα… (ή) μπορεί οι πολίτες να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος για το προεδρικό σύστημα ξεχωριστά» σημείωσε.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: