«Από τον Χορτάτση στον Κουν. Μελέτες για το νεοελληνικό θέατρο»




Το βιβλίο «Από τον Χορτάτση στον Κουν. Μελέτες για το νεοελληνικό θέατρο» κυκλοφορεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) με επιμέλεια του Νικηφόρου Παπανδρέου, ομότιμου καθηγητή της Θεατρολογίας στο ΑΠΘ.

Με τη μορφή του Δημήτρη Σπάθη (1925-2014) βιντεοσκοπημένη, να μιλάει για το πνεύμα και τη λειτουργία των παραστάσεων στις Δελφικές Γιορτές του ‘Αγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, ξεκίνησε την Τετάρτη 25/2 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, ξεκίνησε  η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης, που μίλησε για έναν «μοναδικό θησαυρό», ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να δει το φως της δημοσιότητας όσο ζούσε ο Σπάθης. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Νικηφόρος Παπανδρέου, παρατηρώντας πως μολονότι ο Σπάθης υπήρξε σπουδαίος δάσκαλος, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παρέμεινε σε όλο το διάστημα του βίου του διασκορπισμένο, βρίσκοντας μόνο τώρα τη θέση του στην «τριζάτη έκδοση» του ΜΙΕΤ.

«Ένας άλλος τίτλος που θα μπορούσε να δοθεί στο βιβλίο», συνέχισε ο ομιλητής, «θα ήταν “Η δύσκολη πορεία του νεοελληνικού θεάτρου προς την ωριμότητα”. Τα κριτήρια του Σπάθη στη γραμμή αυτή είναι πάντοτε κοινωνιοκεντρικά: τοποθετεί το θέατρο στο πλαίσιο της κοινωνίας και της εποχής του, αλλά και στο εσωτερικό της ιστορίας των ιδεών, διευρύνοντας τη θεατρολογική του ματιά. Και η διεύρυνση της θεατρολογικής του ματιάς περιλαμβάνει και τη χειραφέτηση του θεάτρου από τη λογοτεχνία. Το θέατρο στην αντίληψη του Σπάθη δεν είναι λογοτεχνικό μνημείο, αλλά ζωντανή παράσταση. Σίγουρα, ήταν ο πιο μοντέρνος θεατρολόγος απ’ όλους μας».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: