Ανεξέλεγκτη βαίνει η κατάσταση στο προσφυγικό από Ειδομένη μέχρι Σχιστό




Με αμείωτο ρυθμό και κατά χιλιάδες φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και άμεσα οδηγούνται σε μια μεγάλη αίθουσα του ΟΛΠ που λειτουργεί και ως χώρος πρώτης υποδοχής.

Ωστόσο ο χώρος είναι ελάχιστος και άνθρωποι κάθε ηλικίας μεταξύ αυτών και παιδιά στοιβάζονται σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ καταπονημένοι από το πολύωρο ταξίδι ξαπλώνουν ακόμα και στο πάτωμα της αίθουσας για να ξεκουραστούν έστω και λίγο, αναφέρει το Mega.

Όμως το ταξίδι προς την κεντρική Ευρώπη είναι μόλις στην αρχή του και οι περισσότεροι εξ αυτών μετακινούνται με όποιο μέσο βρουν στην πλατεία Βικτωρίας, όπου ωστόσο μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών κρύβονται και δουλέμποροι. Αφγανοί καταγγέλλουν ότι ομοεθνείς τους, τους ζήτησαν 2.500 ευρώ το άτομο για να τους προωθήσουν μέσω Αλβανίας στη Γερμανία.

Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και στο κέντρο υποδοχής του Σχιστού, όπου επέστρεψαν Αφγανοί μετανάστες μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια. Οι ατελείωτες ομάδες προσφύγων βρίσκονται πλέον παντού κατά μήκος των εθνικών οδών.

Στα Τέμπη στο μπλόκο των αγροτών δεκάδες μικρά παιδιά βρήκαν “παιχνίδι” στις καμπίνες των τρακτέρ. Οι αγρότες τους πρόσφεραν φαγητό και νερό μιας και τα πούλμαν που τους μεταφέρουν στην Ειδομένη ήταν εγκλωβισμένα εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης στα σύνορα με τα Σκόπια.

Η απελπισία έκανε εκατοντάδες πρόσφυγες ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά να ξεκινήσουν μια ατέλειωτη πορεία από τη Λαμία προς την Ειδομένη. Οριακή είναι και η κατάσταση στα Διαβατά, όπου ήδη ο αριθμός των προσφύγων φτάνει στο ανώτατο όριο των 4.000.

Στο μεταξύ…

…το αδιαχώρητο επικράτησε, για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη “Βοήθεια στο Σπίτι” να συνδράμουν τους μετανάστες.

Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα…

…μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει “πλημμυρίσει” με πάνω από 3000 άτομα, στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.

Στο μεταξύ, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση όπως περιγράφει ενδεικτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, “ήταν καλύτερα οργανωμένη από ό,τι φοβόμουν: χώρος εστίασης, χώρος προσευχής, παιδότοπος υπό κατασκευή, σκηνές και μικρά λυόμενα στη σειρά”.

“Τα λεωφορεία έφταναν σταδιακά, οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν, έμπαιναν σε χώρους αναμονής όπου άνθρωποι της ‘Μετάδρασης’ τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους, ταυτοποιούνταν, περνούσαν, αν χρειαζόταν, από τους Γιατρούς του Κόσμου και προχωρούσαν στο καμπ” αναφέρει η κ.Ιωαννίδου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση του δήμου Δέλτα, να στείλει κάδους απορριμμάτων και να φροντίσει για την αποκομιδή τους, προθυμοποιήθηκε, σύμφωνα με την κ.Ιωαννίδου, να στείλει κάδους και να αναλάβει προσωρινά την αποκομιδή ενώ η Α’ δημοτική κοινότητα μαζεύει παιχνίδια προκειμένου να εξοπλίσει τον παιδότοπο του καταυλισμού.

“Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι χημικές τουαλέτες που δεν είναι αρκετές και η έλλειψη θέρμανσης” επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου.

Νατάσα Καραθάνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Αθήνα, Θεσσλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: