Αναστασιάδης: “Δεν θα γίνουν αποδεκτές στρατιωτικές εγγυήσεις”




Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στρατιωτικές εγγυήσεις και ποτέ δεν θα αποδεχθεί το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στη χώρα, ακόμη και στην ασφάλεια του τουρκοκυπριακού κρατιδίου, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην ανωτέρω δήλωση σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό. Είπε επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική Κυβέρνηση, μαζί με ακαδημαϊκούς και νομικούς, μελετούν υπαλλακτικούς τρόπους για τα θέματα της ασφάλειας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «η λύση θα είναι ένα προϊόν συμβιβασμού και συναντίληψης, με σκοπό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το μέλλον», όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Τέλος, ανέφερε ότι το σύστημα διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων. Επίσημη ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, σχετικά με τη συνέντευξη Απογοήτευσε και προβλημάτισε έντονα με τη συνέντευξη του ο κ. Αναστασιάδης. Είναι θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραποιεί το νόημα της δημοκρατίας και του διαλόγου υιοθετώντας το δόγμα ότι όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του, δεν θέλουν λύση και δεν πρέπει να ενημερώνονται.

Είναι εξόχως προβληματικό να δίνει τη χαριστική βολή στην οποιαδήποτε προοπτική για ενότητα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν με την επιλογή της λύσης και θέλουν να καταστρέψουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Είναι το λιγότερο απογοητευτικό ο κ. Αναστασιάδης – με ελαφρότητα που δεν συνάδει με το αξίωμα του – να θεωρεί ότι έληξαν τα ζητήματα που προέκυψαν με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Γιατί σταμάτησαν οι διαδικασίες αποπομπής που υποτίθεται είχαν ξεκινήσει για την κ. Γιωρκάτζη; Τι μεσολάβησε και έληξαν τα ζητήματα; Πως τα βρήκαν;

Είναι επίσης απογοητευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δικαιολογεί το κόμμα του, που τα πήρε από τη Focus, επειδή η νομοθεσία δεν επέτρεπε στους φοιτητές να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Αυτό είναι το πρόβλημα; Και βεβαίως είναι ανησυχητικό το ότι μετά από την φανερή σε όλους αποτυχία της στρατηγικής και της τακτικής που ακολουθεί, ο κ. Αναστασιάδης επιμένει να μην αντιλαμβάνεται το λάθος δρόμο που ακολουθεί στο Κυπριακό. Να θεωρεί δικό του «επίτευγμα» την παρουσία του κ. Ακκιντζί στο Νταβός, να απεκδύεται την ευθύνη για την καλλιέργεια πλασματικής αισιοδοξίας, όταν ο ίδιος συστηματικά την καλλιέργησε, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αναγορεύει τον Ακκιντζί σε προάγγελο της λύσης, να συνεχίζει να αποδέχεται την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Υπάρχει μία λέξη που μπορεί να περιγράψει τη συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας: Κρίμα! H τοποθέτηση της Συμμαχίας Πολιτών για τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη Ο Πρόεδρος γνώριζε για το κούρεμα εξ΄ου και η απόσυρση χρημάτων από το οικογενειακό του περίγυρο. Τρία χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων, ο κυπριακός λαός αναμένει να μάθει ποια πολιτικά πρόσωπα, είχαν οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση και πληροφόρηση τόσο κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών όσο και τις ημέρες πριν από το κούρεμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξη του στο Sigma προβαίνει στην παραδοχή ότι το κούρεμα ήταν προαποφασισμένο.

Άρα παραδέχεται ότι γνώριζε πριν εκλεγεί για αυτό το σενάριο. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το θέμα αποσαφηνίστηκε από τα έγγραφα της ΕΚΤ στα οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο του 2013 συζητείτο το κούρεμα και το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι πλέον προφανές ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ένιωσε κανένα πιστόλι στον κρόταφο. Γνώριζε αυτό το σενάριο, εξ΄ου και ο οικογενειακός του περίγυρος, έσπευσε να αποσύρει τα χρήματα του από τις κυπριακές τράπεζες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε να εξετάσει άλλες επιλογές όπως αυτή που ο ανθυποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές κ. Γιώργος Λιλλήκας πρότεινε, για εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις που υπήρχαν ήδη στο τραπεζικά μας ιδρύματα.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περηφανεύεται για τις έρευνες που γίνονται αναφορικά με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Τρία χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων, ο κυπριακός λαός αναμένει να μάθει: Ποια πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς τους Ά και Β΄ βαθμού αλλά και εταιρείες που συνδέονται με αυτά, είχαν οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση και πληροφόρηση τόσο κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών όσο και τις ημέρες πριν από το κούρεμα; Τι απέγιναν τα επιπλέον 3.6 δις ευρώ που περίσσεψαν από το κούρεμα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: