Συγκλονίζει η μαρτυρία κατοίκου της Κίναρου: Βρέθηκαν δύο σόροι, έρευνα για τον τρίτο αξιωματικό – Τουρκική πρόκληση με NOTAM




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της μοναδικής κατοίκου της νήσου Κίναρος όπου κατέπεσε το πολεμικό αεροσκάφος, όπως την καταγράφει η Ημερησία.

«Χαμός γίνεται εδώ. Είδα τα συντρίμμια, υπάρχει άνθρωπος απανθρακωμένος μέσα. Νοτιοδυτικά είναι. Τα συντρίμμια βλέπω και ένα παιδί… Ενα άνθρωπο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Σε χαράδρα είναι. Έχουν πάει άνθρωποι κάτω είναι. Εχει ένα δρομάκι. Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα» είπε η μοναδική κάτοικος της νησίδας.

Η κα Κατσοτούρχη, είναι η μοναδική κάτοικος στην Κίναρο, και έσπευσε από το πρωί να βρεθεί κοντά στο σημείο, στο οποίο φαίνεται να έπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Εγκαταστάσθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2013. Κράτησε έτσι την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο.

Εγκαταστάθηκε στο ξερονήσι μαζί με τον σύζυγό της Μικέ Κατσοτούρχη, ο οποίος καταγόταν απ’ την Κάλυμνο και ζούσε μέχρι τότε με την Ειρήνη στην Αυστραλία.

Όπως έγινε γνωστό οι σοροί δύο εκ των χειριστών του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν σε απόκρυμνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, βρέθηκαν στο νησί (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στην Κίναρο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Πραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.

Στο μεταξύ

στην ξηρά συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του τρίτου μέλους του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου.

Εν τω μεταξύ μέχρι τούδε δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί των άλλων δύο μελών του πληρώματος που εντοπίσθηκαν νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που επέστεψε από τις Βρυξέλλες βρίσκεται αυτή την ώρα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

Στην Αθήνα επέστρεψαν νωρίς το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, οι οποίοι μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος και παρακολούθησαν την εξέλιξη των ερευνών.

Ακολούθως επισκέφθηκαν τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση.

Σε μία άλλη εξέλιξη: Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των χειριστών του ελικοπτέρου Agusta Bell που κατέπεσε δυτικά της Λέρου μεγάλη πρόκληση εκδηλώνεται από την πλευρά της Τουρκίας. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ: http://mignatiou.com/2016/02/tourkiki-athliotita-notam-gia-elikoptero-den-echi-dikeoma-erevnas-i-ellada/

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Sikorsky S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Αργότερα ακολούθησε τουρκική ΝΟΤΑΜ, η οποία παρέπεμπε τα συμμετέχοντα πλοία να επικοινωνούν με τις ελληνικές Αρχές.

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από αέρος. Του ελικοπτέρου επέβαιναν δύο χειριστές και ένας ιπτάμενος ναυτίλος. Όπως ανακοινώθηκε, τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου είναι οι: κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Η ανακοίνωση

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: