Νέο τηλεοπτικό πεδίο: Εκτός 3 κανάλια με τη νέα τροπολογία




Ψηφίστηκε με 154 ψηφους υπέρ, (του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και και του Νικολοπουλου), εν μεσω σφοδρων αντεγκλήσεων η τροπολογία που καταργει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και μεταθέτει όλες τις αρμοδιοτητες στον υπουργό Επικρατείας, για τις περιφημες πλέον τηλεοπτικές αδειες.

Υστερα απο 25 σχεδόν χρόνια ένα νεο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο διαμορφωνεται μέσα σε πληρη σύγχυση αφού οι άδειες ειναι μονο 4 και χαρακτηριστηκαν γενικού περιεχομένου. Ο αριθμός που ήδη αφήνει εκτός τουλάχιστον 3 κανάλια που ήδη εκπέμπουν πανελλαδικα έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην ηδη νεκρή τηλεοπτικά αγορά. Το γεγονος και μονο οτι η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές» δείχνει το ασυνήθιστο και περιέργως γελοίον του θέματος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις αδειες γενικου περιεχομενου (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών. Η τιμη εκκινησης θα ειναι γυρω στα 3,5-5 εκατομμυρια ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την εν λόγω ρύθμιση:

  • Καθορίζεται δια νόμου ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας
  • Για την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων 3 έως και 15 του ν.4339/2015, αρμόδιος καθίσταται ο υπουργός στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και με απόφαση του οποίου θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων.
  • στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την εκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, τονισε οτι αλλα Ευρωπαικά κρατη με ιδιο πλυθυσμό έχουν λιγότερες άδειες , ενω ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε οτι και ο Ναπολέων είχε 4 εφημερίδες.
  • Δεν ειναι γνωστό ποια ειναι τα κανάλια που δεν παίρνουν πανελλαδική άδεια και ειναι προχειρο ισως να τολμήσουμε να κάνουμε προβλέψεις αν και ο ΣΚΑΙ δεν φαινεται να περνά σε πρώτη φάση.Ωστόσο η ενδειξη 4 αδειες γενικού περιεχομένου αφηνει παραθυρο να διευκρινιστεί αν θα δοθούν και αλλες 2- 3 με αμιγως ψυχαγωγικό ή ενημερωτικο χαρακτήρα.Σήμερα ξεκινα μια νεα μέρα με πολυ παρασκηνιο. Ασφαλως υπάρχει χρόνος διαβουλεύσεων αλλά και επίλυσης ερωτηματικών παρα πολλών που αφηνει το νεο νομοσχέδιο. Κάποιος που έχει 30 χρόνια κανάλι θα πληρώσει τα ίδια με τον νέο παιχτη? τι θ απογίνουν εργαζόμενοι; Το ΜΕΓΚΑ θα συγχωνευτει με το ΣΤΑΡ; Ο ΑΛΦΑ θα πάρει άδεια εφόσον ο ιδιοκτήτης του εχει προβλήματα με τη δικαιοσύνη; ο Τούρκος επιχειρηματιας θα εμφανιστεί;

    Ολα μολις τωρα ξεκινουν και ειναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθούν…..

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: