Ξάφνιασε τις αγορές η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια




Ξάφνιασε τις αγορές την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μετά την υιοθέτηση πολιτικής αρνητικών επιτοκίων για να τονώσει το δανεισμό και να επιτύχει το στόχο της για πληθωρισμό 2%, καθώς η ιαπωνική Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για επανεκκίνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η απόφαση να χρησιμοποιήσει ένα νέο όπλο στον αγώνα της για τον αποπληθωρισμό που πλήττει την Ιαπωνία οδήγησε σε βουτιά την αξία του γιεν και εκτίναξε το δείκτη του ιαπωνικού χρηματιστηρίου Nikkei 225 σε μεγάλα κέρδη που ξεπέρασαν το 3%, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την κίνηση αυτή.

Μετά από τη διήμερη συνεδρία της, η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για να διατηρούν κεφάλαια τους στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ωθώντας έτσι τις τράπεζες να αυξήσουν την παραχώρηση δανείων, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχους της για πληθωρισμό 2%.

“Ο στόχος για πληθωρισμό 2% είναι τώρα εντελώς μακριά”, δήλωσε πριν από την ανακοίνωση ο οικονομολόγος στην NLI Research Institute Taro Saito.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή κατέδειξαν μια ανησυχητική εικόνα για την οικονομία, με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ κάτω από τον περσινό στόχο του 0,5%, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν επιχειρήσεις να δώσουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις για να ενισχυθεί η κατανάλωση και να αυξηθούν οι τιμές καταναλωτή.

Επίσης, οι δαπάνες των νοικοκυριών το Δεκέμβριο υποχώρησε 4,4%, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2014, ενώ η μηνιαία βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,4%.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΤΟΚΥΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: