Βρετανικά παιχνίδια με τους αγνοούμενους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκληρό παιχνίδι έπαιξαν οι Βρετανοί στις συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Έχοντας δίπλα τους τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία, κινήθηκαν εκβιαστικά και κατάφεραν να απαλείψουν αναφορές από το ψήφισμα που θα ενοχλούσαν την Τουρκία. Το παραδέχθηκαν οι Βρετανοί τούτο κατά τις διεργασίες. Ανέφεραν πως «αυτό θα ενοχλήσει την Τουρκία» και επέμειναν να απαλειφθεί.

Στο αρχικό κείμενο υπήρχε αναφορά στην παράγραφο για τους αγνοούμενους, στο προοίμιο, σε «τουρκικές στρατιωτικές περιοχές» όπου θα γίνουν εκταφές, καλωσορίζοντας το γεγονός. Αυτή η αναφορά δεν υπήρχε στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, που είναι το σημαντικό και τότε η Λευκωσία κινήθηκε ώστε να υιοθετηθεί παράγραφος που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Τότε άρχισε η παρασκηνιακή συζήτηση, με τη Ρωσία να σπάζει δύο φορές τη σιωπηρή διαδικασία.

Μπροστά στο ενδεχόμενο η Λευκωσία, όπως και άλλες χώρες να επιμείνουν, η Βρετανία κατάθεσε ένα νέο κείμενο, με πρόδηλη την προσπάθεια μέσα από μια χειρότερη εκδοχή, να επανέλθουν όλοι στο κείμενο που ήταν πιο κοντά στις αρχικές της θέσεις. Όπως πληροφορούμαστε, σε νέο κείμενο οι Βρετανία αντί αναφοράς στην Τουρκία  και στις τουρκικές περιοχές, σημείωνε πως την απόφαση για τις εκταφές στις στρατιωτικές ζώνες κοινοποίησε στη ΔΕΑ ο Μουσταφά Ακιντζί. Σημειώνεται πως όταν τα Ηνωμένα Έθνη προ μηνών είχαν ανακοινώσει απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει στρατιωτικές ζώνες για εκταφές, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και υπήρξε διορθωτική κίνηση από τον Διεθνή Οργανισμό.

Κοντολογίς, απέσυρε την ανακοίνωση. Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το νέο δεδομένο που διαμόρφωνε το νέο κείμενο των Βρετανών για το ψήφισμα, επήλθε συμβιβασμός, ο οποίος ποσώς δεν θα πρέπει να ικανοποιεί τη Λευκωσία. Αντίθετα, ικανοποίηση θα πρέπει να εκφράζει η Τουρκία με πολλές ευχαριστίες στο Λονδίνο. Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει πως «καλωσορίζει κινήσεις για να επιτραπεί στην Επιτροπή η πρόσβαση σε 30 επιπλέον ύποπτες ως χώροι ταφής τοποθεσίες σε στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια Κύπρο, προτρέποντας το άνοιγμα της πρόσβασης σε όλες τις περιοχές ταχέως».

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, σημειώνεται ιδιαίτερα η παρέμβαση της Ρωσίας, όπως κι άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος. Η ρωσική στάση είναι διαχρονική, επαναλαμβάνεται κάθε φορά που συζητείται το Κυπριακό, ενώ είναι σαφές πως η Μόσχα παρεμβαίνει εκεί και όπου θεωρεί πως θα αποτρέψει μεθοδεύσεις σε βάρος της Λευκωσίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: