UNICEF: Το ένα στα εννιά παιδιά στον κόσμο ζει σε εμπόλεμη ζώνη




Περίπου 250 εκ. παιδιά, δηλαδή το ένα στα εννιά παγκοσμίως, ζουν σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, κατήγγειλε η UNICEF, ζητώντας παράλληλα να συγκεντρωθεί ένα ποσό σχεδόν ύψους 3 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση για να προσφέρεται βοήθεια στα πιο ευάλωτα εξ αυτών.

«Ο αριθμός των παιδιών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις διεθνώς είναι απίστευτος και πολύ ανησυχητικός», τόνισε η UNICEF.

Η υπηρεσία υπολογίζει ότι θα χρειαστεί το 2016 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (2,6 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Διευκρινίζει ότι ο προϋπολογισμός της έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια καθώς οι ένοπλες συρράξεις και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ανάγκασαν ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξέθεσε εκατομμύρια άλλα σε μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, στη βία, σε ασθένειες, σε καταχρήσεις, σε απειλές για την εκπαίδευσή τους κ.ά.

«Περίπου ένα παιδί στα εννιά στον κόσμο ζει σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες», τονίζει η UNICEF στην ανακοίνωσή της. Το 2015 τα παιδιά αυτά «κινδύνευαν δύο φορές περισσότερο να πεθάνουν από ασθένειες οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους αντιμετωπίσιμες πριν από την ηλικία των πέντε ετών από τα παιδιά που ζουν στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη ανέφερε ότι το ποσό που καλεί να συγκεντρωθεί φέτος θα της επιτρέψει να σπεύσει σε βοήθεια συνολικά 76 εκατομμυρίων προσώπων, περιλαμβανομένων 43 εκατομμυρίων παιδιών, σε 63 χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας — σχεδόν 1,2 δισεκ. δολάρια — αφορά τη Συρία, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί 5 χρόνια, με 4 εκατομμύρια Σύρους να είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, εξήγησε η UNICEF.

Εξάλλου η UNICEFανέφερε ότι το ένα τέταρτο της βοήθειας που θέλει να διανείμει αφορά την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με τον στόχο ο αριθμός τους να αυξηθεί από τα 4,9 εκατομμύρια το 2015 σε 8,2 εκατομμύρια φέτος.

Είναι αποδεδειγμένο ότι «εάν ένα παιδί δεν πάει σχολείο για 5 χρόνια, μια γενιά χάνεται», δήλωσε ο Σικάντερ Χαν, ένας από τους διευθυντές της UNICEF.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: