Τσαβούσογλου: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Κυπριανού




Πολύ θετική χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, λέγοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Ανέφερε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι θετική στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως είναι σημαντική η στήριξη που παρέχει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτό το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, ενώ ανέφερε ότι ο Άντρος Κυπριανού είναι στενός του φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Μιλήσαμε ανοιχτά, η θέση του ΑΚΕΛ είναι θετική στο θέμα της λύσης του Κυπριακού», είπε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας ότι είναι σημαντική η στήριξη που παρέχει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για λύση.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίξουμε τη λύση του Κυπριακού όπως κάναμε μέχρι σήμερα», είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι συμβάλουν με κάθε τρόπο υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Είπε ότι είναι σημαντική η στήριξη και της Ελλάδας.

Αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα έρχεται και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Κων/λη, και θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αυτά με την Ελλάδα. «Χρειάζεται μεγαλύτερη συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό», ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες όλων, προσθέτοντας ότι είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να χαθεί. Όπως είπε τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό.

«Ελπίζω οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία», είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει μια απαισιόδοξη κατάσταση.

Για την είδηση που μεταδόθηκε σήμερα στον τουρκικό Τύπο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φτάνει στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει πρόσκληση προς τον Ε/Κ ηγέτη. Υπενθύμισε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε επισκεφθεί την Τουρκία ως προσκεκλημένος ΑΚΡ τον 2005, ότι είναι προσωπικός του φίλος και τον εκτιμά ιδιαίτερα. Πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας τον συνάντησαν στις Βρυξέλλες αλλά επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί τώρα την Τουρκία δεν υπάρχει.

Για την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού είπε ότι είναι ανεπίσημη και πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα επίσημο αξίωμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού επισκέφθηκε ανεπίσημα την Τουρκία όπως είχε κάνει και ο Νίκος Αναστασιαδης το 2005, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο ανέφερε ότι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη.

Σε ερώτηση πως βλέπει να έχει το ΑΚΕΛ θετικές θέσεις στο Κυπριακό δεδομένου ότι το 2004 είχε δώσει αρνητική ψήφο στο σχέδιο Ανάν, ο Τούρκος Υπουργός είπε τότε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ ήταν ο κ. Χριστόφιας και είχε άλλες απόψεις, προσθέτοντας πως η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει διαφορετικές θέσεις.

ΚΥΠΕ – Άννα Αντρέου – Τουρκία-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: