Τέσσερις είναι οι νεκροί της επίθεσης στο λύκειο του Λα Λος, στον Καναδά




Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης ενός νεαρού ενόπλου χθες Παρασκευή σε λύκειο στο χωριό Λα Λος, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες, στη βορειοδυτική επαρχία Σασκάτσουαν του Καναδά, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, ενώ επισήμανε ότι οι έρευνες της συνεχίζονται σε δύο τοποθεσίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε κάνει λόγο, από το Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, για πέντε νεκρούς στην επίθεση. Ωστόσο η Μορίν Λέβι, ανώτατη αξιωματικός της καναδικής αστυνομίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως σύμφωνα με τις νεότερες διαθέσιμες πληροφορίες, οι νεκροί είναι τέσσερις.

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που διαβιβάζονται ταχύτατα και αρχικά, είχαμε επιβεβαιώσει ότι υπήρχαν πέντε νεκροί, αλλά πλέον μιλάμε για τέσσερις θανάτους», εξήγησε η Λέβι.

Κατά την ίδια, «ένας αριθμός» τραυματιών μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σασκατούν, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από το Λα Λος. «Ο αποκλεισμός (του σχολείου του Λα Λος) ήρθη και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες», διευκρίνισε η Λέβι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας νεαρός άνδρας έχει συλληφθεί και το όπλο του κατασχέθηκε. Η έρευνα για την επίθεση, για την οποία οι αρχές ειδοποιήθηκαν περί τις 13:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια.

Η χθεσινή επίθεση είναι η χειρότερη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του Καναδά τα τελευταία 26 χρόνια.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σπούτνικ, Μόντρεαλ, Canada

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένας έφηβος συνελήφθη χθες Παρασκευή μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο μιας κοινότητας του κεντρικού Καναδά, επεισόδιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ενώ και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Ο ηγέτης της προστατευόμενης κοινότητας αμερινδιάνων στο χωριό Λα Λος, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Σασκάτσουαν, δήλωσε στην εφημερίδα Saskatoon StarPhoenix ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένας πολίτης ανέφερε σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι άκουσε τουλάχιστον έξι πυροβολισμούς μέσα στο σχολείο. Το τηλεοπτικό δίκτυο CTV μετέδωσε ότι συνελήφθη ένας ένοπλος.

Ο ηγέτης της κοινότητας των ιθαγενών Τέντι Κλαρκ ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC ότι θύματα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε άλλες κοινότητες, ότι έχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τέσσερα θύματα, καθώς και ότι υπάρχει μόνον ένας ένοπλος, εξ όσων γνωρίζει, ένας μαθητής του σχολείου, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση.

Νωρίτερα, η καναδική αστυνομία απέφυγε να επιβεβαιώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι διαπράχθηκε ένοπλη επίθεση, αλλά ανέφερε πως μέλη της έχουν σπεύσει στο σημείο για ένα σοβαρό συμβάν.

Στο σχολικό συγκρότημα της κοινότητας Λα Λος λειτουργούν από νηπιαγωγεία ως και ένα δωδεκατάξιο γυμνάσιο. Στα δύο κτίριά του φοιτούν περίπου 900 μαθητές.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οτάβα, Canada

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: