Το τετ-α-τετ του Αλέξη με την “σκληρή κυρία” του ΔΝΤ στο Νταβός




Ενα ακόμη κρίσιμο ραντεβού, αυτό με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προστέθηκε στην ατζεντα του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα, προσκεκλημένος από τους οργανωτές μετά από παρέμβαση ανωτέρων στελεχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έλπιζαν ότι θα επιτύχουν μία πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία ήδη απέρριψε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσουν το πως μπορούν να βρεθούν τρόποι για μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι που αποτελεί σημείο – κλειδί για ενδεχόμενη -και περαιτέρω- εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Η συνάντηση, θα γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Το Bloomberg επικαλείται πηγή η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επειδή οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Η ίδια πηγή αποκάλυψε πως μέρος της ατζέντας θα αποτελούν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και νέες αλλαγές στα πλάνα, προσθέτει η ίδια πηγή.

Εάν αυτό επαληθευτεί, θα πρόκειται για το πρώτο… τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την “ισχυρή κυρία” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα μέσα του 2015, όταν και το ζήτημα της ελληνικής κρίσης είχε “χτυπήσει κόκκινο”.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Andreas Adriano, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, τακτική που ακολούθησαν και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ τόνισε τον πρηγούμενο μήνα πως θα σκεφτεί το αν θα εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας όταν οι ευρωπαϊκές αρχές μετά τις αξιολογήσεις των δανειστών. Ακόμη προσέθετε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά γενναίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτός είναι ουσιαστικά ο όρος του ΔΝΤ για να δώσει ένα νέο δάνειο. Το να γίνει δηλαδή το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές εδώ και καιρό διέρρεαν ότι θέλουν να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που κατέστη σαφές από Γερμανούς και Αμερικανούς ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ουσιαστικά η συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ επιβεβαιώνει και τον ενεργό ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην πιστή τήρηση του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-13/lagarde-said-planning-to-meet-tsipras-in-davos-on-greek-bailout

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: