Εφραίμ Κοέν: Το Ισραήλ θα χάσει περισσότερα από ότι θα κερδίσει αν τα “βρει” με την Τουρκία




To Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει αν συμφωνήσει με τους τουρκικούς όρους για την μεταξύ τους ομαλοποίηση των σχέσεων, αναφέρει ο γνωστός διπλωμάτης Εφραίμ Κοέν.

Η προτεινόμενη επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας είναι το λογικό αποτέλεσμα της μισοσυγνώμης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το περιστατικό με το Μαβί Μαρμαρά, το 2010. Η συγνώμη υφαρπάχθηκε υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου. Το Ισραήλ δεν κέρδισε τίποτα. Αντίθετα ο Ερντογάν πείστηκε πως μπορεί να αναμένει περισσότερες ισραηλινές υποχωρήσεις.

Το Ισραήλ αναμένεται να καταβάλει αποζημίωση 20 εκ. δολαρίων στις οικογένειες των νεκρών Τούρκων του Μαβί Μαρμαρά. Όμως έτσι καταρρίπτεται η θέση του Ισραήλ ότι απάντησε απλώς σε απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε. Το Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να δικαιολογήσει τις τότε στρατιωτικές του ενέργειες και να επικαλείται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από δω και μπρος κάθε παρόμοια ενέργεια του Ισραήλ θα αντιμετωπίζεται υπό διαφορετικό πρίσμα.

Το Ισραήλ ίσως απαιτηθεί να άρει ή έστω να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας, παραδεχόμενο, ουσιαστικά, ότι τόσα χρόνια ενεργούσε λάθος, ακόμα και αν η όλη κίνηση γίνει διπλωματικά ώστε να τηρηθούν ορισμένα προσχήματα. Αν το Ισραήλ παραδεχτεί ότι ο αποκλεισμός δεν ωφελούσε, γιατί δεν τον ήρε τόσα χρόνια τώρα; Αν από την άλλη είναι ζωτικής σημασίας πως θα αρθεί θέτοντας σε κίνδυνο ζωές Ισραηλινών πολιτών για χάρη του Ερντογάν;

Ο Ερντογάν υπόσχεται να μη ασκήσει διώξεις κατά Ισραηλινών αξιωματούχων που εμπλέκονταν στο επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά. Η καταβολή όμως αποζημιώσεων, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ανάληψη ευθύνης από το Ισραήλ, σημαίνει πως οι εν λόγω αξιωματούχοι ήταν ένοχοι και πρέπει να διωχθούν.

Με τον τρόπο αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση εγκαταλείπει και τους υποστηρικτές και φίλους του Ισραήλ που υπεραμύνθηκαν των ισραηλινών ενεργειών, αντιμετωπίζοντας σκληρή κρητική. Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία πιθανόν θα προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στο Ισραήλ. Όμως, μακροπρόθεσμα, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στα ισραηλινά συμφέροντα.

http://www.globes.co.il/en/article-concessions-to-turkey-betray-israels-supporters-1001091122

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: