Το ευχαριστώ του Κέρι στο Ιράν: Αμερικανός αξιωματικός «ζήτησε συγνώμη»




Ο ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός IRIB μετέδωσε οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο ένας αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της κράτησης του ζητεί συγγνώμη για την εσφαλμένη είσοδο του μικρού πολεμικού πλοίου που κυβερνούσε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

«Επρόκειτο για λάθος, ήταν δικό μας λάθος και ζητάμε συγγνώμη για αυτό» ακούγεται να λέει στην αγγλική γλώσσα ο αξιωματικός, που σύμφωνα με το IRIB έχει βαθμό αντιπλοιάρχου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Το σύστημα πλοήγησης μου έδειχνε ότι βρισκόμασταν σε ιρανικά χωρικά ύδατα, αλλά έκανα λάθος και εισήλθα», είπε ο αξιωματικός.

Οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν νωρίς σήμερα τους δέκα άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, λιγότερες από 24 ώρες μετά τη σύλληψή τους εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου, σε ένα περιστατικό που τερματίσθηκε γρήγορα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Έρνεστ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απελευθέρωση των στρατιωτικών, αλλά ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκφράζει ανησυχία για την υποστήριξη που θεωρεί ότι παρέχει η Τεχεράνη στην τρομοκρατία και για τις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ο ζον Κέρι ευχαριστεί το Ιράν για τη γρήγορη απελευθέρωση των 10 Αμερικανών πεζοναυτών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε “την ευγνωμοσύνη του” στις αρχές του Ιράν για τη “γρήγορη” απελευθέρωση των δέκα Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν συλληφθεί την Τρίτη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.

“Το γεγονός ότι αυτό το θέμα επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της διπλωματίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας”.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι πεζοναύτες παραδόθηκαν με ασφάλεια” στις αμερικανικές αρχές, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις αρχές του Ιράν “για τη συνεργασία τους στην ταχεία επίλυση αυτού του θέματος”.

Οι δέκα πεζοναύτες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κρατήθηκαν για λιγότερες από 24 ώρες μετά τον εντοπισμό τους, σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου. “Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα” καθώς “διαπιστώθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα (του Ιράν) δεν ήταν σκόπιμη”, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την είσοδο των δύο πλοιαρίων στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με το αιτιολογικό ότι είχαν υποστεί μηχανική βλάβη.

“Όταν έχει ένα πρόβλημα με το σκάφος, ζητάς συγγνώμη επειδή είχε πρόβλημα; Όχι”, είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, SPUTNIK, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: