Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν για Συρία και Ουκρανία




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα της Ουκρανίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, επισήμανε ο Τζος Έρνεστ σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση που πραγματοποίησε επί του προεδρικού αεροσκάφους.

ΟΗΕ: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα, έπειτα από την συνάντηση των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την 25η Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους, κάποια θέματα εξακολουθούν να πρέπει να διευθετηθούν, ενώ αργότερα σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως αξιωματούχοι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις για «διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία» στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία γνωστοποίησαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν δεν εφαρμοστούν τα άρθρα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος που συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη απόφαση του ΣΑ για τη συριακή κρίση.

Οι οργανώσεις αναφέρονταν στα άρθρα 12 και 13 της απόφασης που καλούν τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη συριακή επικράτεια για να προσφερθεί βοήθεια σε όλους όσους τη χρειάζονται και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: