Τα «κανόνια» της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο




Στην εκπνοή του 2015, το επιθετικό δίδυμο της Μπαρτσελόνα κατάφερε να πιάσει στην κορυφή το αντίστοιχο της Μπάγερν Μονάχου. Οι Λουϊς Σουάρες (15) και Νεϊμάρ (14) έφτασαν τα 29 γκολ συνολικά, όσα έχουν και οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Τόμας Μίλερ των Βαυαρών.

Φυσικά από τη «Μπάρτσα» απουσιάζει -προς το παρόν- το έτερο μέλος της «μαγικής» τριάδας, αφού ο Λίο Μέσι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού και έχει 6 γκολ σε 11 ματς της Πριμέρα.

Το πιο… πολυσυζητημένο δίδυμο στην Ευρώπη δεν είναι άλλο από τους Τζέιμι Βάρντι, Ριγιάντ Μαρέζ της Λέστερ. Εχουν 28 γκολ συνολικά και πρωταγωνιστούν στην πορεία της ομάδας που αναμφισβήτητα αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, για το πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν. Αμφότεροι απέτυχαν, όμως, να σκοράρουν στους δύο τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος και έτσι βρίσκονται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Πιο κάτω συναντάμε τους επιθετικούς της Ντόρτμουντ, με τον Πιερ-Εμρίκ Ομπαμεγιάνγκ να έχει 18 γκολ και αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης για το «Χρυσό Παπούτσι» ως ο κορυφαίους Ευρωπαίος σκόρερ. Οκτώ τέρματα έχει ο Μάρκο Ρόις.

Υπάρχει εκπροσώπηση τόσο για την Κύπρο με τους Καβενάγκι, Ντε Βινσέντι του ΑΠΟΕΛ, αλλά και για την Αλβανία με το ασταμάτητο δίδυμο του έμπειρου Χαμντί Σαλίχι και του νεαρού Νιγηριανού, Πίτερ Ολαγίνκα, οι οποίοι οδηγούν τη Σκεντέρμπεου στην κορυφή και μοιράζονται τις δύο πρώτες θέσεις στον πίνακα των σκόρερ.

Ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν, πρώτος σκόρερ στη Serie A΄ με 16 γκολ, δεν έχει «ταίρι» για να βρεθεί στη λίστα, αφού στη Νάπολι τον ακολουθεί ο Ινσίνιε με 7, ενώ ο Καγεχόν δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα! Μόνος του παλευεί ο Νεμάνια Νίκολιτς της Λέγκια με 21 γκολ σε ισάριθμα ματς του πολωνικού πρωταθλήματος, αφού ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας έχει μόλις τρία. Επίσης, ένας από τους λόγους που η Εβερτον βρίσκεται κάτω από τη μέση της βαθμολογίας της Premier League, είναι η επιθετική… μοναξιά του Ρομελού Λουκάκου, πρώτου σκόρερ της κατηγορίας με 15 γκολ. Μόνο έξι έχει ο δεύτερος πιο παραγωγικός παίκτης της Εβερτον κι αυτός είναι ο μέσος, Ρος Μπάρκλεϊ.

Αναλυτικά τα «φονικά δίδυμα» των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, στο πρώτο ήμισυ της σεζόν 2015/2016:

ΓΚΟΛ     Παίκτες                    Ομάδα        Χώρα        Αγ.
29 Λεβαντόφσκι (15) – Μίλερ (14) Μπάγερν Γερμανία 17
29 Σουάρες (15) – Νεϊμάρ (14) Μπαρτσελόνα Ισπανία *16*
28 Βάρντι (15) – Μαρέζ (13) Λέστερ Αγγλία 19
28 Α.Τεϊσέιρα (22) – Εντουάρντο (6) Σαχτάρ Ντ. Ουκρανία 16
27 Σπόραρ (17) – Κρονάβετερ (10) Ολίμπια Λ. Σλοβενία 22
27 Βιέιρα (14) – Κάταϊ (13) Ερ. Αστέρας Σερβία 22
26 Ομπαμεγιάνγκ (18) – Ρόις (8) Ντόρτμουντ Γερμανία 17
25 Ιμπραϊμοβιτς (15) – Καβάνι (10) Παρί Σ. Ζ. Γαλλία 19
25 Ρονάλντο (14) – Μπενζεμά (11) Ρεάλ Μαδρ. Ισπανία 17
25 Καβενάγκι (16) – Ντε Βινσέντι (9) ΑΠΟΕΛ Κύπρος 16
24 Σαλίχι (14) – Ολαγίνκα (10) Σκεντέρμπεου Αλβανία 18

* Η Μπαρτσελόνα έχει ένα ματς λιγότερο, λόγω της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Γιώργος Μανταίος, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: