Στην πέμπτη θέση η εθνική γυναικών, νίκησε 13-12 στα πέναλτι τη Ρωσία




Επιτέλους η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών «ξεκόλλησε» από την έκτη θέση στις μεγάλες διοργανώσεις. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που τόσο πολύ προβλημάτισε με τις εμφανίσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με νίκη επί της Ρωσίας 13-12 στα πέναλτι και κατετάγη πέμπτο, μία θέση πιο ψηλά σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση στη Βουδαπέστη, αλλά και τα δύο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (Βαρκελόνη και Καζάν).

Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ολοκληρώθηκε 9-9, με την εθνική να μην περνάει ποτέ μπροστά στο σκορ, αλλά να βρίσκει τα ψυχικά αποθέματα να επιστρέψει δύο φορές από το -3.

Το ξεκίνημα ήταν εφιαλτικό για την ελληνική ομάδα, που βρέθηκε να χάνει 3-0 στα μέσα της πρώτης περιόδου, από τρία γκολ της Λισούνοβα (τα δύο στην κόντρα). Ο Σάκης Κεχαγιάς πήρε τάιμ-άουτ και οι παίκτριές του βελτιώθηκαν αισθητά σε άμυνα και επίθεση, καταφέρνοντας να ισοφαρίσουν σε 3-3 στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Η Ιβάνοβα πήρε τη… σκυτάλη από τη Λισούνοβα και με τρία διαδοχικά γκολ έδωσε προβάδισμα 7-5 στη Ρωσία, στο τέλος του δεύτερου οκταλέπτου. Ενώ συνέχισε να παίζει αρκετά καλή άμυνα, η εθνική δέχθηκε κάποια «εύκολα» γκολ στην κόντρα και από το φουνταριστό, ενώ στην επίθεση δεν έβρισκε λύσεις, με συνέπεια οι Ρωσίδες να ξεφύγουν 9-6, λίγο πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Από κει και πέρα, η Χρυσή Διαμαντοπούλου «κατέβασε ρολά» και η ελληνική ομάδα κράτησε ανέπαφη την εστία της στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα, βγάζοντας σε αυτό το διάστημα έξι άμυνες με παίκτρια λιγότερη! Η Ασημάκη και η (κορυφαία του ματς) Ελευθερία Πλευρίτου μείωσαν σε 9-8 στις αρχές του τελευταίου οκταλέπτου και τελικά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αφού έχασε αρκετές ευκαιρίες, ισοφάρισε με γκολ της Ρουμπέση στην παίκτρια παραπάνω, 1΄54΄΄ πριν τη λήξη. Το 9-9 δεν άλλαξε ως το τέλος, αφού η Μαργαρίτα Πλευρίτου έκανε ένα σπουδαίο μπλοκ στο τελευταίο σουτ της Καρίμοβα (κι ενώ είχε αποβληθεί η Τσουκαλά) κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί η Διαμαντοπούλου με τη βοήθεια του δοκαριού απέκρουσε την εκτέλεση της Ιβάνοβα, αμέσως μετά η Μανωλιουδάκη «σημάδεψε» το δοκάρι, όμως στην πέμπτη σειρά εκτελέσεων η 19χρονη Ελευθερία Πλευρίτου ήταν ψύχραιμη και «νίκησε» την Καρνάουχ, ενώ αντίθετα η Τιμοφέεβα έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και η εθνική πήρε τη νίκη με 13-12. Μία επιτυχία που της δίνει, πέρα από την πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης, μία ψυχολογική «ένεση», η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί πολύτιμη σε δύο μήνες, όταν στη Γκούντα της Ολλανδίας θα διεκδικήσει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ρωσία): 3-2, 4-3, 2-2, 0-2

Στα πέναλτι: 3-4

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Λισούνοβα (περιφέρεια), 2-0 Λισούνοβα (κόντρα), 3-0 Λισούνοβα (κόντρα), 3-1 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 3-2 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 3-3 Ασημάκη (κόντρα), 4-3 Λισούνοβα (π.π.), 4-4 Τσουκαλά (π.π.), 5-4 Ιβάνοβα (π.π.), 6-4 Ιβάνοβα (περιφέρεια), 6-5 Μανωλιουδάκη (π.π.), 7-5 Ιβάνοβα (π.π.), 7-6 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 8-6 Τιμοφέεβα (κόντρα), 9-6 Σιμάνοβιτς (φουνταριστός), 9-7 Ασημάκη (φουνταριστός), 9-8 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 9-9 Ρουμπέση (π.π.).

Η σειρά των πέναλτι: Ρουμπέση 9-10, Προκόφιεβα 10-10, Αβραμίδου 10-11, Λισούνοβα 11-11, Τσουκαλά 11-12, Ιβάνοβα (απέκρουσε η Διαμαντοπούλου), Μανωλιουδάκη (δοκάρι), Σιμάνοβιτς 12-12, Ελευθ. Πλευρίτου 12-13, Τιμοφέεβα (δοκάρι).

Η εθνική είχε 6/12 με παίκτρια παραπάνω, ένα γκολ από την περιφέρεια, ένα από θέση φουνταριστού και ένα στην κόντρα. Η Ρωσία είχε 3/10 με παίκτρια παραπάνω, δύο γκολ από την περιφέρεια, ένα από θέση φουνταριστού και τρία στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Γκρίνεβα (7΄39΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα) η Σομπόλεβα (2΄18΄΄ πριν το τέλος της αναμέτρησης) και η Κότσια (1΄43΄΄ πριν τη λήξη του ματς).

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Κορίζνα (Πολωνία)

Οι συνθέσεις:

ΡΩΣΙΑ (Αλεξάντερ Γκαϊντούκοφ): Βερχογκλιάντοβα, Τανκέεβα, Προκόφιεβα 1, Καρίμοβα, Ιαρονταϊκινα, Κρίμερ, Λισούνοβα 5, Σιμάνοβιτς 2, Τιμοφέεβα 1, Σομπόλεβα, Ιβάνοβα 3, Γκρίνεβα, Καρνάουχ

ΕΛΛΑΔΑ (Σάκης Κεχαγιάς): Κούβδου, Τσουκαλά 2, Χυδηριώτη, Β. Διαμαντοπούλου, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 2, Ρουμπέση 2, Κότσια, Μανωλιουδάκη 2, Ελευθ. Πλευρίτου 4, Ξενάκη, Χρ. Διαμαντοπούλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: