Συρία: Άρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς την συριακή αντιπολίτευση

FILE PHOTO. Η συριακή αντιπολίτευση συνεδριάζει στο Ριάντ και δέχεται πιέσεις να εμφανιστεί πιο διαλλακτική κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον του προέδρου Άσαντ . EPA/SALVATORE DI NOLFI
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη, απουσία της συριακής αντιπολίτευσης που συνέρχεται στο Ριαντ και αρνείται να συμμετάσχει εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι της, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ.

Από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, οι συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που συγκροτούν την ομάδα του Ριάντ έθεσαν χθες όρους για τη συμμετοχή στον νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. “Αύριο δεν θα είμαστε στη Γενεύη. Θα μπορούσαμε να πάμε αργότερα, αλλά δεν θα μπούμε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εάν οι ανθρωπιστικού χαρακτήρα όροι μας δεν εκπληρωθούν”, δήλωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής της Ανώτατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

“Η αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να μεταβεί στη Γενεύη εάν ληφθούν μέτρα, όπως η διακοπή των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών και η τροφοδοσία με ανθρωπιστική βοήθεια των πολιορκημένων περιοχών”, διευκρίνισε ο Ριάντ Χιτζάμπ, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε δραματικό μήνυμα προς τον συριακό λαό: “Τώρα υπάρχει ανάγκη να σας ακούσουμε να εγκαλέσετε τις αντιπροσωπείες στη διάσκεψη λέγοντάς τους ότι δεν μπορούν να χάσουν αυτήν την ευκαιρία”.

“Αρκετά με τις διασκέψεις. Αυτή εδώ δεν μπορεί να αποτύχει”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της συριακής αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση στους εκπροσώπους της να λάβουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρίνοντας ωστόσο δικαιολογημένους τους όρους που θέτει.

“Πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική ευκαιρία γι` αυτούς να πάνε στη Γενεύη και να προτείνουν σοβαρά μέτρα, πρακτικές εφαρμογής εκεχειρίας και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ. “Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία χωρίς όρους”, ανέφερε.

Η διεθνής κοινότητα ποντάρει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε μία σύρραξη που έχει κοστίσει τη ζωή άνω των 260.000 ανθρώπων από το 2011 και έχει προκαλέσει την μετακίνηση εκατομμυρίων.

Η πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης θα επιτρέψει την επικέντρωση όλων των μέσων στην αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που κατέχει τεράστιες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ.

ΚΥΠΕ, Γενεύη, Ελβετία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal