Σήμερα η απόφαση: Εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος στη Ν.Δ.




Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι “γαλάζιες” κάλπες για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν το νέο αρχηγό επιλέγοντας μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στις 9.45π.μ. Στο παραδοσιακό κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Β. Ολγας και 25ης Μαρτίου. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε τρίτος θα ψηφίσει στη 1 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν και στον πρώτο γύρο (στις 20 Δεκεμβρίου), και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα, ενώ αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το αντίτιμο των 3 ευρώ.

Συγκριτικά με τον πρώτο γύρο και τις ουρές που σημειώθηκαν, η διαδικασία αναμένεται να κυλήσει γρηγορότερα, καθώς οι πολίτες δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν και αυτή τη φορά το ειδικό έντυπο.

Καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση του αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή. Πόσοι, δηλαδή, από τους 404.000 ψηφοφόρους που προσήλθαν στην πρώτη αναμέτρηση, θα κάνουν το ίδιο και σήμερα.

“Κλειδί” θεωρούνται και οι μεγάλες περιφέρειες και συγκεκριμένα η Κεντρική Μακεδονία όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας έλαβε ποσοστό περίπου 20%, αλλά και η Αττική όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 18%.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Οι δυο υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, ενώ “κλειδί” θεωρείται η συμμετοχή. Πόσοι, δηλαδή, από τους 404.000 ψηφοφόρους που προσήλθαν στον πρώτο γύρο, θα πάνε και στον δεύτερο να ψηφίσουν.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις μεγάλες περιφέρειες, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας έλαβε ποσοστό περίπου 20%, αλλά και στην Αττική όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 18%.

Από τη διαδικασία δεν λείπουν και τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής, καθώς υπάρχουν κάποιες χιλιάδες πολιτών, που στον πρώτο γύρο ψήφισαν την ώρα που έπεσε το σύστημα, δηλαδή στις 7 το απόγευμα, και έτσι δεν έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους. Έχει δοθεί εντολή στις νομαρχιακές επιτροπές να στείλουν τα στοιχεία στα επιμέρους κέντρα προκειμένου να γίνει διασταύρωση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί μπορεί κάποιοι να μην καταφέρουν τελικά να ψηφίσουν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης εκτίμησε ότι γύρω στις 11 το βράδυ θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων.

Η διαδικασία: Επί της διαδικασίας, οι “γαλάζιες” κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν και στον πρώτο γύρο, και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα, ενώ αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το αντίτυπο των 3 ευρώ.

Η διαδικασία αναμένεται να κυλήσει γρηγορότερα, καθώς οι πολίτες δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν και αυτή τη φορά το ειδικό έντυπο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Άνοιξαν κανονικά οι κάλπες και άρχισε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη υπάρχει προσέλευση κόσμου που ψηφίζει και η σημερινή διαδικασία είναι πιο γρήγορη καθώς τα μέλη της Ν.Δ. δεν συμπληρώνουν την αίτηση επανεγγραφής, ούτε πληρώνουν αντίτιμο.

Στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ λειτουργεί το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας με 12 κάλπες. Τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη είναι στα ίδια σημεία με τον πρώτο γύρο, εκτός από το Λιμάνι όπου μεταφέρθηκε στην Αποθήκη Δ΄από την Αποθήκη Γ΄.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στις 9.45π.μ. Στο παραδοσιακό κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Β. Ολγας και 25ης Μαρτίου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε τρίτος θα ψηφίσει στη 1 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: