Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια




Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, επεκτείνοντας την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και μιας ακόμα υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Στις 11:09 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,5% μετά από απώλειες 0,7% χθες, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωνε πτώση 1,2%.

Το ξεκίνημα του 2016 ήταν ταραχώδες για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές λόγω τωνανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα και την υποχώρηση των τιμών του αργού, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης FTSEurofirst 300 καταγράφει απώλειες άνω του 9%.

Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε μια πρόσκαιρη αντιστροφή της πτωτικής τάσης, όταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπαινίχθηκε ότι επίκεινται περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η νέα υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου οδηγούσε τις μετοχές ενέργειες σε απώλειες κατά 1,8%, με εταιρίες όπως η BP, η Total και η Eni να υποχωρούν μεταξύ 1,8% και 2,4%.

Απώλειες 1,2% σημείωναν οι τράπεζες, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, των ανησυχιών για τις πιέσεις στα περιθώρια και της αβεβαιότητας για τον τρόπο αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων στην Ιταλία.
Στον αντίποδα, άνοδο σχεδόν 6% κατέγραφε η μετοχή της Siemens μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων για τα ετήσια κέρδη της ύστερα από την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς Μιλάνο, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: