Σε επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία καλεί τους οπαδούς της η αλ Κάιντα




Ο επικεφαλής της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, ο Άιμαν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία για να εκδικηθούν τον θάνατο περίπου 40 τζιχαντιστών οι οποίοι εκτελέστηκαν πρόσφατα στο βασίλειο, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα.

Το ηχητικό μήνυμα, που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ, έχει τίτλο “Οι Αλ-Σαούντ, δολοφόνοι των μουτζαχεντίν”, μια αναφορά στη βασιλική οικογένεια της Σουαδικής Αραβίας.

Ο Ζαουάχρι κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν “στα συμφέροντα του συνασπισμού των Σταυροφόρων-Σιωνιστών κάθε φορά που είναι δυνατό”. “Οι Αλ-Σαούντ θα πληγούν περισσότερο αν κτυπήσετε τους αφέντες τους επειδή εκείνοι θα αναζητήσουν νέους υπηρέτες”, είπε.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κάλεσε εξάλλου τους Σαουδάραβες να ανατρέψουν τη βασιλική οικογένεια. “Δεν έχει έρθει ο καιρός να ξεφορτωθείτε αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς;” είπε.

Οι αρχές του Ριάντ προχώρησαν στις 2 Ιανουαρίου στην εκτέλεση 47 ανθρώπων με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Από αυτούς, περισσότεροι από 40 είχαν κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και είχαν καταδικαστεί για φονικές επιθέσεις τη δεκαετία του 2000 στο σαουδαραβικό έδαφος.

Οι καταδικασθέντες –45 Σαουδάραβες, ένας Αιγύπτιος, ένας από το Τσαντ– δικάζονταν, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, για διάφορες υποθέσεις, κυρίως ότι είχαν ασπαστεί τη ριζοσπαστική ιδεολογία, είχαν ενταχθεί σε “τρομοκρατικές οργανώσεις” και είχαν θέσει σε εφαρμογή “εγκληματικές συνωμοσίες”.

Εκτελέστηκε επίσης ένας αντίπαλος του Ριάντ, ο σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ-Νιμρ, προκαλώντας διαμαρτυρίες σιιτών σε ολόκληρο τον κόσμο και διπλωματική κρίση ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και στο σιιτικό Ιράν.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: