Πρεμιέρα στο ΚΘΒΕ με το «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ παρουσία του Μπαλτά




Είναι όμορφο το δύσμορφο και …δύσμορφο το όμορφο; Είναι καλό το κακό και κακό το καλό;

Είναι εννοιολογικά “συνώνυμα” οι μάγισσες, η μεταφυσική, η πολιτική, η εξουσία, η δίψα για εξουσία, το αέναο κυνήγι της, η βία, το έγκλημα, η σεξουαλικότητα, το αίμα, οι τύψεις, ο έρωτας κι ο θάνατος, ο …”Μακμπέθ”;

Ο “Μακμπέθ” -το καταραμένο έργο του Σαίξπηρ…(στον κόσμο του θεάτρου, κάποιοι πιστεύουν ότι το έργο είναι καταραμένο και δεν κατονομάζουν καν τον τίτλο του, αλλά προτιμούν να το αναφέρουν ως “το Σκωτσέζικο έργο”… Κι αν κάποιος τολμήσει να εκφέρει τον τίτλο …ε, τότε η παραγωγή καταδικάζεται σε αποτυχία, κάποιος πεθαίνει, κάποιος …τραυματίζεται, …κάτι γίνεται κακό). Ή κάτι καλό; (“Είναι καλό το κακό και κακό το καλό;” -από τις “ρήσεις” του Σαιξπιρικού έργου, όπως τις μετάφρασε ο Δημήτρης Δημητριάδης και επέλεξε να προβάλει ως μέρος του σκηνικού, στην παράσταση του ΚΘΒΕ, η σκηνοθέτης του Αναστασία Ρεβή.

Από τα πλέον γνωστά έργα του Άγγλου δραματουργού του 16ου αιώνα -γραμμένο 410 και πλέον χρόνια πριν- ανεβασμένο σε σκηνές όλου του κόσμου, ο “Μακμπέθ” είναι που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσελκύσει μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς για τον ομότιτλο ρόλο κι αυτόν της Λαίδης Μακμπέθ (στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στην όπερα, σε κόμικς, στη ζωγραφική, στην εικαστική δημιουργία).

Μ’ αυτόν τον “καταραμένο Μακμπέθ” επέλεξε το ΚΘΒΕ (η επιλογή και ανάθεση της σκηνοθεσίας είχε γίνει από την προηγούμενη διεύθυνση του Γιάννη Βούρου) να …κόψει την “κορδέλα” του 2016 (είναι η πρώτη πρεμιέρα του έτους) στο ιστορικό θέατρο της ΕΜΣ. Μ’ αυτόν να …γιορτάσει και τα 55α του γενέθλια (το ΚΘΒΕ ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1961).

Την πρεμιέρα δε, του “Μακμπέθ” θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στην πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο )

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: