ΠΓΔΜ: Κρίσιμη επίσκεψη του επιτρόπου Χαν για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο




Τα Σκόπια θα επισκεφθεί αύριο για συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αυριανές συναντήσεις του κ.Χαν στα Σκόπια χαρακτηρίζονται “κρίσιμες”, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί αν τελικά τηρηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη Απριλίου.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι ο κ.Χαν θα επαναλάβει στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ την ευθύνη τους να εφαρμόσουν τη μεταξύ τους συμφωνία, περιλαμβανομένης της ανάγκης διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνήσει.

Ο κ.Χαν, ενόψει της επίσκεψής του στα Σκόπια δήλωσε: «Η 15η Ιανουαρίου είναι κρίσιμη προθεσμία της πολιτικής συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας είναι σημαντική για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας. Αναμένω ότι τα εναπομείναντα στοιχεία της συμφωνίας θα επιλυθούν πριν ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, γεγονός που θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να οργανώσουν αξιόπιστες εκλογές, βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε., για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στην χώρα, προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ενώ 100 ημέρες νωρίτερα – δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου – θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος, βάσει της συμφωνίας, θα παραιτηθεί ώστε η Βουλή να αναδείξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006 επιδιώκει την διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου, καθώς είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει σε αυτές, κάτι που θα του επιτρέψει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ αμφιβάλλει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο και εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στις 24 Απριλίου, καθώς η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της χώρας δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της και εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται άγνωστο, για την ώρα τουλάχιστον, αν τελικά οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης “γεφυρωθούν” έστω και την τελευταία στιγμή και καταστεί δυνατό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας για εκλογές στις 24 Απριλίου, ή αν το αδιέξοδο συνεχιστεί και μαζί με αυτό η συγκεχυμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα.

N. Φραγκόπουλος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Σκόπια, ΠΓΔΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: