Ο Τσακαλώτος καλεί το ΔΝΤ να κλείσει σύντομα την αξιολόγηση: Δηλώσεις με βάση διαρροές!




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ, αφ’ ενός να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και αφ’ ετέρου να κατανοήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορούν να είναι ατέρμονες, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας πολύ μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο». Δήλωσε δε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας ότι ούτε «η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν τηλεφώνησε στον κ. Πολ Τόμσεν ή στην κ. Ντέλια Βελκουλέσκου με τους οποίους συνομιλεί συχνά, και να ζητήσει τις θέσεις τους και για τη διαρροή (“γάλα αντί αγελάδα”) και για  την πρόταση αναφορικά με το Ασφαλιστικό; Γιατί έπρεπε να το κάνει μέσω συνέντευξης Τύπου;)

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του. Ωστόσο, κάλεσε το Ταμείο να αποσαφηνίσει εάν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο είναι όντως δικές του διαρροές, ειδάλλως να τις διαψεύσει επισήμως. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς “κόκκινες” γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι κατά την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι λογικό να υπάρχουν σκληρές θέσεις από το ΔΝΤ και προς εμάς και προς τους πιστωτές», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε εβδομάδες, «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα “τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας”. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα συνάντησε ευήκοα ώτα. Ανέφερε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα μεγέθη είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.

Σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό -και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος- και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, όπου θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Επιβεβαίωσε ότι έχουν σταλεί ήδη στοιχεία για το Μεσοπρόθεσμο στους θεσμούς και ότι θα αποσταλούν και νέα το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Την ανάγκη να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να κλείσει σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να διεξαχθεί η συζήτηση για το χρέος και να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με το βλέμμα προς το ΔΝΤ, τόνισε με έμφαση ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, καθώς και ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα κάνουν διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Σύμφωνα με το Mega, όσον αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε πως “μέσα στη συμφωνία το έχουμε καλέσει να πάρει μέρος στο νέο πρόγραμμα”. “Είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα”, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι “κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και στο συνταξιοδοτικό και στο δημοσιονομικό” και είμαστε ανοικτοί για κάθε συζήτηση και συμβιβασμό, να υπάρχει λύση, όπως επισήμανε.

“Είμαστε έτοιμοι με καλή θέληση και προδιάθεση να συζητήσουμε το δημοσιονομικό με το ΔΝΤ”, αλλά και το ασφαλιστικό, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, αρκεί το ΔΝΤ να είναι διατεθειμένο να τελειώσει αυτή η συζήτηση σε εύλογο χρόνο, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η πίεση του χρόνου δεν σχετίζεται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά με τη συνολική επιτυχία του προγράμματος.

“Ο χρόνος -είπε χαρακτηριστικά- παίζει έναν σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του όλου προγράμματος, για να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο. Η βασική μας ανησυχία είναι ότι ίσως δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ αυτή την ανησυχία που έχουμε για τον χρόνο… Θα θέλαμε και το ΔΝΤ να καταλάβει ότι ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας για εμάς. Δεν έχουμε απεριόριστο.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα. Και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους 6 μήνες, το θεωρώ μεγάλο κρίμα και μεγάλη αδικία. Είμαστε πολύ κοντά στο να έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Τυφεκίζουμε το πόδι μας εάν συνεχίσουμε έτσι και δεν προσπαθήσουμε όλοι να αλλάξει σελίδα η χώρα”.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό και τόνισε:

“Εάν αυτές οι διαρροές, ότι απορρίπτει το ασφαλιστικό, δεν είναι από το ΔΝΤ, θα ήταν χρήσιμο να βγει το Ταμείο να το πεί, υπάρχει δέσμευση όλων των πλευρών να μην γίνεται διαπραγμάτευση μέσω διαρροών. Το ΥΠΟΙΚ και εγώ ως συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας αυτό το έχουμε σεβαστεί, γιατί είναι δέσμευση και τη θεωρούμε και σωστή”.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως είναι πολύ ευχαριστημένος από την ανταπόκρισή τους και “τη θέληση να βρεθεί σύντομα λύση”, ενώ υπογράμμισε ότι τους εξήγησε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν. “Εκφράστηκε η άποψη ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύση στα προβλήματα”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε αρκετές φορές την αναγκαιότητα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα εγκαίρως, μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, μαζί με τη συζήτηση για το χρέος, ώστε να βγει το πρόγραμμα. “Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να αρχίσουμε συζητήσεις, να φτάσουμε στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία”, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Πληροφορίες από Mega

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: