Ο ‘Αιντα σπεύδει να υλοποιήσει σχεδιασμούς στο Νταβός: Βάρος στις “τυχαίες” συναντήσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε τρία πεδία θα κινηθούν οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο μεταβαίνει σήμερα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ξένος διπλωμάτης με πλούσια εμπειρία στα διεθνή φόρα, σε τέτοιες συνόδους σημασία έχουν περισσότερο οι συναντήσεις εκτός προγράμματος και οι «τυχαίες». Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Νταβός, είπε πως εκπροσωπεί την «ΤΔΒΚ» στη σύνοδο.

Πρώτο, ο Πρόεδρος θα εγκαινιάσει τις επαφές του, απόψε, με συνάντηση με την ηγεσία της ιταλικής ΕΝΙ και αύριο το πρωί με αυτή της ΤΟΤΑΛ. Οι συναντήσεις με τις διεθνείς αυτές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, κρίνονται σημαντικές καθώς από το αποτέλεσμα τους, σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις ενδεχομένως να δρομολογήσουν και εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας.

Δεύτερο, στο Κυπριακό ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν( με τον Ακιντζί). Είναι προφανές πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σκηνικό το οποίο θα τον βοηθήσει στη διαχείριση της αποστολής του στο Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Άιντα, που εργάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οργάνωσε και ειδική συζήτηση για το Κυπριακό, στη διάρκεια της οποίας θα έχουν το δικαίωμα πεντάλεπτης παρέμβασής τους, ο Πρόεδρος Αναστααιάδης και ο Μουσταφά Ακινζί.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ‘Αχμετ Νταβούτογλου, θα μιλήσει στο πάνελ, που ακολουθεί εκείνου για το Κυπριακό. Ως εκ τούτου οι εμπλεκόμενοι και πρωταγωνιστές στο Κυπριακό, λίγο-πολύ θα κινούνται στους ίδιους χώρους( όπως και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Νταβός). Σημειώνεται πως και στην περσινή σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχαν την ευκαιρία να τα πουν για λίγο, επιλέγοντας να μην δώσουν δημοσιότητα στη σύντομη συνομιλία που είχαν. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης, είτε στο Νταβός είτε αλλού, για το Κυπριακό.

Η πενταμερής, είπε, είναι μια εισήγηση της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν απέκλεισε πάντως σε κάποια φάση των συνομιλιών, αν οι δυο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων. Αυτό όμως, επεσήμανε, με κανένα τρόπο δεν θα επηρεάσει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών.

Τρίτο, ο Πρόεδρος θα έχει και επαφές για την οικονομία. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ολοκλήρωση του μνημονίου δημιουργούνται σημαντικές επαφές, τονίζοντας ότι στις επαφές του Προέδρου στο Νταβός ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθώς και άλλους παράγοντες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Για πρώτη φορά «Πρόεδρος» της «ΤΔΒΚ» στο Νταβός – Θεωρεί ότι θα σταθεί δίπλα από «αρχηγούς» κρατών!

«ΑΠΟ τη σύνοδο του Νταβός, στο οποίο θα συμμετέχει για πρώτη φορά ως ‘’Πρόεδρος’’ της ‘’ΤΔΒΚ’’, θέλει να επιστρέψει στη χώρα με καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναχωρώντας χθες για το ελβετικό θέρετρο.

Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου πριν αναχωρήσει για το Νταβός, ο Ακιντζί χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» τη σύσκεψη του Νταβός που φέρει κοντά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τον επιχειρηματικό κόσμο. Επισημαίνοντας ότι στη σύσκεψη θα συζητηθούν όχι μόνο οι παγκόσμιες οικονομικές τάσεις αλλά επίσης τα ανθρώπινα θέματα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες βρίσκουν την ευκαιρία να έχουν συναντήσεις ο ένας με τον άλλον.

Λέγοντας ότι στην ελβετική πόλη θα συμμετέχει σε τριμερή διάσκεψη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι αυτή η συνάντησή τους έχει μεγάλη σημασία. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, θα είναι η πρώτη τριμερή σύσκεψη και θα συζητηθεί όχι μόνο το υφιστάμενο στάδιο στη διαπραγματευτική διαδικασία αλλά επίσης και η συνέχεια της πορείας των συνομιλιών.

Κατά τις επαφές του στο Νταβός έχει προγραμματιστεί , όπως είπε, να έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι θα εκφωνήσει ομιλία και σε πάνελ που αφορά το μέλλον της Κύπρου.

Ο Ακιντζί σημείωσε ότι σ’ αυτό το πάνελ, στο οποίο θα παραστούν και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντα, «θα σταλούν μηνύματα στη διεθνή κοινή γνώμη ως προς την σημερινή κατάσταση στην Κύπρο».

Αργά χθες το βράδι το κατοχικό καθεστώς διόρθωσε τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί:

http://mignatiou.com/2016/01/anagkastike-na-diorthosi-ti-dilosi-tou-gia-tin-prosklisi-sto-ntavos-o-akintzi/

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

ΔΩΔΕΚΑ Επίτροποι, υπό την καθοδήγηση του πρώτου αντιπροέδρου Φρανς Τίμμερμανς θα βρίσκονται από σήμερα και ως τις 23 του μήνα στο Νταβός για να συμμετάσχουν στις εργασίες του παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ.

Συγκεκριμένα, στο Νταβός θα βρεθούν ο Φρσνς Τίμμερμανς, η Φεντερίκα Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, ο Άντρους Άνσιπ (για την ψηφιακή ατζέντα), ο Μάρος Σέφκοβιτς (ενέργεια), ο Γιέρκι Κατάινεν (για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ), ο Γκύντερ Έτινγκερ (ψηφιακή οικονομία), ο Γιοχάνες Χαν (διεύρυνση), η Σεσίλια Μάλμστρομ (εμπόριο), o Βιτέλις Ανδριουκαίτις (ασφάλεια τροφίμων), ο Πιέρ Μοσκοβισί (Οικονομία), ο Τζόναθαν Χίλ (κεφαλαιαγορές) και ο Κάρλος Μοέδας (έρευνα και τεχνολογία).

ΜΟΝΙΜΗ ΠΗΓΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Η πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου πρέπει να είναι για μας φάρος και οδηγός πολύτιμος στις δύσκολες μέρες που διερχόμαστε και πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία μας, να διδαχθούμε από τη σοφία και τη δόξα του ηγέτη, αλλά και από τα λάθη μας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή μνήμης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Παναγιά.

Το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη πηγή διαταραχής της δημογραφικής ισορροπίας και ασφάλειας στο νησί μας, τόνισε, προσθέτοντας ότι “για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος παρά να τερματιστεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα μας και να φέρουμε επιτέλους την ειρήνη στον τόπο μας.”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: